Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

OEP: van elég gyógyszer a hemofíliásoknak

2006.11.29. 18:23
Az egészségbiztosító szerint nincs hiány az örökletes vérzékenységben szenvedő hemofíliás betegek oltóanyagából. A Hemofíliások Baráti Köre szerint az OEP mulasztott, nincs elég vérfaktor, ezért a szervezet fel akarja jelenteni a biztosítót.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) cáfolta, hogy nem szereztek volna be elegendő gyógyszert örökletes vérzékenységben szenvedő hemofíliás betegeknek.

Az Országos Gyógyintézeti Központ tájékoztatása szerint az ország teljes területén valamennyi hemofíliás beteg részére megvan a szükséges faktormennyiség – hangzott el az OEP által tartott sajtótájékoztatón.

Az utolsó adag?

Csuja László a Hemofíliások Baráti Körének vezetője szerdán a nyilvánosság előtt, a Képviselői Irodaház folyosóján adta be magának az állítása szerinti utolsó VIII. vérfaktort, majd közölte: gondatlan veszélyeztetés miatt feljelentik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat.

Csuja László azt állította: az OEP nem kötötte meg a pótszerződéseket ahhoz, hogy elég gyógyszere legyen a hemofíliásoknak az év végéig. A baráti kör vezetője szerint csak januárban írják ki azt a közbeszerzési eljárást, amely a 2007-re elegendő gyógyszermennyiség beszerzését biztosítja.

A betegszervezet vezetője szerint már 2005-ben felhívták az OEP figyelmét arra, hogy 2006-ban kevés lesz a gyógyszer. A baráti kör szerint szeptember 30-ig vártak arra, hogy az egészségbiztosító gondoskodjon a hiányzó készlet beszerzéséről, ez azonban szerintük nem történt meg.

Közbeszerzést hirdetnek

Gyógyszer hiányában a hemofíliások szervezetében spontán bevérzések alakulnak ki. Ez roncsolja az izületeket, izmokat, amelyek így elsorvadva mozgásképtelenséghez vezetnek. Magyarországon körülbelül 3 ezer veleszületett vérzékenységben szenvedő beteg él, közülük mintegy 600–800-nak van szüksége rendszeres ellátásra.

Az egészségbiztosító november 27-én elküldte a Közbeszerzési Értesítő szerkesztőségének a 2007. évi vérfaktormennyiség beszerzéséről szóló közbeszerzési hirdetményt is, amely napokon belül megjelenik – közölte az OEP.

Az egészségbiztosító közleménye szerint a Hemofíliások Baráti Körének állításával ellentétben a 2006-os beszerzéskor az OEP egyeztetett a betegszervezettel, s azóta is valamennyi megkeresésére választ adott.

Nincs hiány

Az OEP még a nyár végén tájékoztatást kért az Országos Gyógyintézeti Központtól, lehet-e probléma az ellátásban. Érdeklődtek arról is, milyen mennyiség beszerzésére van szükség. Az OGYK és a Szakmai Kollégium visszajelzései alapján az OEP intézkedett, így a 2007-es közbeszerzési eljárás sikeres lezárásáig megvan a szükséges gyógyszermennyiség a hemofíliásoknak – áll az OEP közleményében.

Csuja László szerint a gyermekek számára szükséges rekombináns vérfaktorból is hiány van. Az OEP szerint azonban a szakma nem jelezte az OEP-nek, hogy kevés lenne a speciális vérfaktor, s az OGYK szerint ebből is elegendő mennyiség van.