Folytatódik a gyógyszerárháború

2000.07.18. 18:12
Több mint 850 millió forint kárt okozott az a 40-50 gyógyászati segédeszközt forgalmazó és gyártó cég az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) azzal, hogy fiktív receptek alapján vették igénybe a termékek után járó támogatást, több eszközt írtak föl a szükségesnél vagy más eszközt kapott a beteg, mint amit az orvos javasolt - közölte Hagymássy Miklós főosztályvezető-helyettes az OEP vezetőinek tájékoztatóján. A gyógyszerárakkal kapcsolatban kijelentette: nem érti, miért tiltakoznak a gyógyszergyártók az ártámogatási rendszer átalakítása ellen, amikor az OEP egyrészt a vonatkozó kormányrendelet alapján egy éve megkezdte az átalakítást, másrészt a rendeletet széles körű szakmai egyeztetés előzte meg.
Hagymássy közölte: eddig két cég ellen indult eljárás, s egy társasággal bontották fel a szerződést. A főosztályvezető helyettes szerint a 850 millió forint csak becsült adat - ennyiről tudnak, ám valószínűleg sokkal több pénzzel károsították meg a cégek az OEP-t.

A főosztályvezető-helyettes úgy tudja, hogy 850 millióból 50 millió forintot sikerült visszaszerezni, de a visszaélések általában nehezen bizonyíthatóak.

Hiába nyilvánvaló a visszaélés ténye, például ha egy orvos 33 millió forint értékben ír föl gyógyászati segédeszközt egyszerre, a bizonyítási eljárás nehézkes - célzott a főosztályvezető-helyettes az ismert esetre, amikor egy falu 12 lakójának írtak föl motoros kerekesszéket, jóllehet a ,,betegek" nem is tudtak róla.

Egyetlen cég közel 70 millió forintot zsebelt be: betegalátétet és a szükségesnél jóval több pelenkát utalványoztatott, amit azután a betegek soha nem kaptak meg.

Az is előfordult, folytatta Hagymássy, hogy egy cég rendszeresen más terméket szállított ki, mint amit az orvos eredetileg felírt. A termék hasonló az eredetihez, de nem az szerepelt a felírt vényen - ez az ügy még rendőrségi szakaszban van, részleteket ezért nem árulhatott el.

Hagymássy hangsúlyozta: munkatársai új módszereket próbálnak kidolgozni, amelyekkel vissza lehet szorítani a visszaéléseket.

Kerekesszék kölcsönbe

Lampé Zsolt főigazgató elmondta: Pest és Heves megyében kísérleti jelleggel kölcsönözhetnek is a rászorulók az ÁNTSZ engedélyével bíró, fertőtleníthető gyógyászati segédeszközöket, amennyiben 6 hónapnál rövidebb ideig veszik igénybe a terméket. Ha valaki ennél várhatóan hosszabb időre kénytelen a segédeszközt igénybe venni, módja van arra is, hogy részletfizetést kapjon.

A kölcsönzési támogatás azért magas - hangsúlyozta -, mert a fertőtlenítés és a tisztítás jelentős összegeket emészt föl.

Bevezetik a használt gyógyászati segédeszközök visszavásárlását is - jelentette be, az újszerű állapotban lévő termékek kedvezőbb áron visszakerülhetnek más betegekhez.

Egyelőre a rászorulók 1-2 százaléka élt a kölcsönzés lehetőségével, ám még csak két hónap telt el azóta, hogy módjuk nyílt egyáltalán ilyesmire.

A főigazgató hangsúlyozta: ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, szeptembertől az egész országra kiterjesztik a gyógyászati segédeszközök kölcsönzését.

Gyógyszerárháború

A gyógyszerárakról zajló nyilatkozatháború kapcsán Hagymássy kijelentette: nem érti, miért tiltakoznak a gyógyszergyártók az ártámogatási rendszer átalakítása ellen, amikor az OEP egyrészt a vonatkozó kormányrendelet alapján egy éve megkezdte az átalakítást, másrészt a rendeletet széles körű szakmai egyeztetés előzte meg.

Háttér
Az elmúlt hét év gyógyszerpiaci adatait összesíti az Egészségfejlesztési Kutatóintézet gyógyszerforgalmi katalógusa, amelynek kivonatát Horváth Zsolt, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára mutatta be. A gyógyszerpiac fogyasztói értékben csaknem 28 százalékkal nőt 1993 és 1999 között. A gyógyszer-fogyasztás ezzel szemben 15 százalékkal emelkedett.
A vasárnap napvilágot látott közleményben az áll, hogy ,,súlyos szakmai aggodalmakra ad okot az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) a gyógyszerártámogatás elveit átrendezni kívánó megközelítése".

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Generikus Egyesület és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) értetlenül állt az előtt, hogy az OEP az érintettek szakmai véleményét és a gyógyszerek engedélyezésére hivatott OGYI állásfoglalásait figyelmen kívül hagyva szabná meg az azonos támogatási összegben részesülő orvosságok körét - állt a közleményben.

Dr. Buzáss László igazgató, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója az Index érdeklődésére elmondta: a közlemény tartalmával messzemenően egyetértenek. Az igazgató úgy tudja, hogy minden egyesület elnöke látta a dokumentumot, mielőtt azt a sajtóhoz eljuttatták volna. A közleményben kiemelik: a régóta használt, jól bevált szerek annyira megdrágulnának, hogy igen sok betegnek anyagi okok miatt kellene megválni megszokott orvosságától.