Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vita a rendőrség és az OEP között

2007.06.28. 18:53
Kapcsolódók (11)
Az OEP visszaköveteli egyes esetekben azokat a betegápolási díjakat, amiket a zavargásokban megsérült rendőrök után fizettek ki. Úgy látják ugyanis, megfelelő védőfelszereléssel megakadályozható lett volna a rendőrök sérülése. A rendőrség vitatja az OEP álláspontját és ha kell perel.

Visszavonhatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a tavaly őszi kormányellenes tüntetéseknél megsérült rendőrök után kiutalt betegápolási, biztosítási díjat - írta a Magyar Nemzet csütörtökön; Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese a lap értesülését megerősítve elmondta: két megyéből érkezett ilyen megkeresés a rendőrséghez.

Mint mondta, tárgyalni fognak az OEP-pel a követelésekről, és ha az egészségbiztosító nem áll el az igényétől, akkor közigazgatási úton megtámadják azt.

Mint mondta, a vita egy jogszabály értelmezésével függ össze. Az őszi események során megsérült rendőrök sérüléseit szolgálati baleseteknek minősítette a rendőrség, hiszen szolgálat közben sérültek meg a rendőrök.

Az OEP ennek kapcsán azonban azt is megvizsgálja, hogy ezekben az esetekben a rendőröket elláthatták volna-e olyan védőeszközökkel, amelyek megakadályozták volna, hogy a sérülések bekövetkezzenek - mondta.

"Véleményem szerint nem létezik olyan védőeszköz, amely tökéletes biztonságot nyújtana, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy nem küldjük szolgálatba a rendőröket" - mondta.

Emlékeztetett rá: a közelmúltban a rostocki, jól felszerelt rendőrök is súlyos sérüléseket szereztek a randalírozó tömegtől.

A törvény és a rendőri eskü továbbá arra is kötelezi a rendőröket, hogy testi épségük és életük feláldozása árán is teljesítsék szolgálatukat. Ugyanakkor a rendőri vezetésnek mindent meg kell tennie azért, hogy a lehető legkisebb sérülés veszélyével tudják ellátni a rendőrök feladatukat - tette hozzá.

Molnár Barbara, az OEP szóvivője az MTI-nek elmondta: jogszabály írja elő a pénztárnak, hogy minden üzemi baleset utáni táppénzkifizetést kötelezően ellenőrizzen. A vizsgálat során azt nézik, a foglalkoztató eleget tett-e a munkavédelmi szabályoknak, amely szabályozás szakmánként változhat, de kivétel nincs.

Így a rendőrségre is ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint például az építőiparra - emelte ki a szóvivő. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a munkaadó nem tett eleget a jogszabályban rögzített és az adott szakmára vonatkozó munkavédelmi szabályoknak, akkor a foglalkoztatót terheli a táppénz költsége is. Ebben az esetben a táppénzt, az egészségügyi ellátás költségét, plusz a kamatokat kell visszafizetni az OEP-nek.

Molnár Barbara megjegyezte: az üzemi baleseti táppénz idejére a bér száz százaléka jár, ezen kívül a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz ára, valamint az ellátás is száz százalékban térül meg a betegnek.