Két és fél éves megszorításokat tervez Gyurcsány

2006.06.15. 14:12
Néhány tizedes számban hajlandó csak engedni, de Gyurcsány Ferenc az egész ország szolidaritását kérte az érdekegyeztető tanács csütörtöki ülésén, ahol a szakszervezetek a Demján Sándorral kiegészült munkaadói oldal felvetéseit erőből söpörték le az asztalról.

"Szükség van az Új Magyarország programjára" - állapította meg Gyurcsány Ferenc, az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén. Az érdekegyeztető tanács arra van, hogy a kormány, a szakszervezetek által képviselt munkáltatottak, és a nagyvállalkozók által képviselt munkaadók ezen a fórumon tárgyalják meg a következő évek munkaügyi változásait.

A kormányfő valaha befolyásosabb érdekegyeztetető tanács szombati ülését használta fel, hogy a következő három év pénzügyi megszigorításainak részleteit ismertesse. Ezen a fórumon elviekben alkalom kínálkozna arra, hogy a bejelentések a munkavállalókat érintő kérdésekre a szakszervezetek azonnal reagálhassanak.

A szombati ülésen meg is állapodtak abban, hogy a tárgyalásokat csütörtökön folytatják, de a szakszervezeteknek a kormány által kezdeményezett vitatémákat csak előző napon kapták kézhez, így az érdekképviseletek reagálása kimerült abban, hogy kijelentették: elfogadhatatlannak tartják, ha a közös terheket eddig is fizető, tehát adózó alkalmazottakkal fizettessék meg a megszorításokat.

Mostantól két és fél év

Gyurcsány bevezetőjében kifejtette, hogy a következő harmadévben 350 milliárdos, majd az azt követő években "ezer- több mint ezermilliárdos" megtakarításra van szükség, amelyet az igazgatási, rendvédelmi költségek csökkentésével, a jóléti kiadások lefaragásával, és az ártámogatások változtatásával akarnak elérni.

Gyurcsány felszólította a tanácskozáson lévőket, hogy akinek egyéb javaslata van arra, hogy milyen elemeket vegyenek ki a csomagból, akkor tegye meg, de úgy, hogy mondja meg annak az ellentétpárját, tehát hogy honnan pótolják a kiesett bevételeket. Erre nem hangzott el konkrét javaslat. Széles Gábor a javaslatokhoz egy hét haladékot kért.

Nagy Tamás, szintén a munkaadók részéről garanciákat kért, hogy idővel nem puhul fel a reformcsomag. Szerinte azt sem szabad üzenni a társadalomnak, hogy a pragmatizmus előbbre van, mint az erkölcs. Demján Sándor a tőkések kivonulását vetítette előre, és Svájccal valamint Szlovákiával példálózott, hogy ott mennyire jól megy, holott milyen kevés adót kell fizetni. Azt is megjegyezte, hogy milyen "rettenetesen rossz helyzetben van az ország".

Gyurcsány az országból kivonuló társaságokkal való fenyegetésekre azt válaszolta, hogy "tessék, lehet menni", de a nyugdíjasokat akkor is az államnak kell kifizetnie, tette hozzá. A kormányfő még azt is kifejtette, hogy az "utolsó lehelletéig" küzdeni fog az egyensúly visszaállításáért. A miniszterelnök konstruktivitást vár el a munka világának szereplőitől.  • Hírek
  • Személyi kölcsön