Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Március 15. - pártszínekben

2002.03.15. 21:50
Az idei március 15-ei ünnepségeken erősen érződött, hogy Magyarországon 3 hét múlva választások lesznek.
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 154. évfordulója alkalmából pénteken az Országház előtt, a Kossuth téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A lobogó felvonását követően az államfő, a házelnök és Stumpf István kancelláriaminiszter koszorút helyezett el a Kossuth-szobornál. Ezt követően a jelenlévők elindultak a központi ünnepség helyszínére, a Múzeum-kertbe.

Áder: Márciusra április felel

"A szabadság és függetlenség ma ismét európai hazát, felelős polgári kormányt és uniót követel, uniót Európával" - mondta Áder János házelnök az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepén rendezett központi állami ünnepségen. Százötvennégy évvel ezelőtt, 1848. március 15-én nemet mondtak a múltra, igent a jövendőre, s lám, a jövő elkezdődött - fejezte be beszédét Áder János pénteken Budapesten, a Múzeum-kertben.

Medgyessy tízmillió emberben gondolkodik

Csak akkor válhat Magyarország sikeres európai országgá, "ha nem a különbségeket keressük egymásban, hanem azt, ami összeköt bennünket" -jelentette ki Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Monokon, Kossuth Lajos szülőháza előtt. Medgyessy szerint 10 millió magyar ember ma többre képes, mint kétszer 5 millió, főként akkor, ha nem egymás ellen, hanem összefogva, közös célokért dolgozik. A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: "Kossuth népben és nemzetben gondolkodott, ezért én is hiszek abban, hogy Magyarország sikerre ítéltetett, ennek záloga az egység, az összefogás, a béke, a nyugalom, a rend és a szabadság. Ezért higgyék el, hogy a szebb jövő rövidesen azok portájára is megérkezik, akik hiába vártak rá az elmúlt években".

Demszky: a jelenlegi kormány tagjai sutba dobták elveiket

Többezres tömeg előtt tartotta meg 13 órakor a Fővárosi Önkormányzat az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál. "Vigyázzatok a szabadságra! Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - üzent a polgároknak és a kormánynak egyaránt a szónok Demszky Gábor, Budapest szabad demokrata főpolgármestere, aki szerint a mostani kormány tagjai elveiket sutba dobták a hatalomért.

Egészséges fejbőr a MIÉP-ünnepségen

A MIÉP nélkül nem maradhat hatalmon a jelenlegi koalíció - fejtette ki a párt március 15-ei ünnepségén Csurka István pártelnök a Hősök Terén . A több tízezres tömeg előtt felszólalt ifj. Hegedűs Loránt képviselő is. Őt Isten felszólította igéje hirdetésére, érvelt a papok kampányban való részvétele mellett. A közel egy órás művészeti blokk - amelynek csúcspontja az Egészséges Fejbőr nevű skinhead-zenekar Ó Magyarország című számának együttes eléneklése jelentette - után következett a párt 176 képviselőjelöltjének eskütétele.

Nemzeti Színház - a barikádok mögül

"A magyar először átvillamosozik a ferencvárosi partokon, majd a Nemzeti Színháznál gyülekezik, ahova nem engedik be. A színház mellett modern vonalvezetésű bunker várja az esti megnyitót. Hogy ne csüggedjenek az ünneplő polgárok, számos szórakozási lehetőség várja őket a szent épület körül. Ezek a következők: lónézés, lóra ültetett gyerek nézése, huszármaskarában vegyülő emberekre "hülye" morgása, sörsátorban sorállás, valamint hangszórók előtt ácsorgás-ücsörgés - írja riportjában az Index kiküldött tudósítója.

Gödöllőn nem volt műsoron a pártpolitika

Karcag, Pápa és Budapest mellett idén Gödöllő is felkerült az Országimázs Központ március 15-i ünnepség-listájára. A Központnak hála idén Gödöllő polgárai is láthatták Varga Miklóst, amint esőálló színpadról dalolja a Nemzeti Dalt (gyengébbeknek Talpra, magyar), félplayback megoldással, egymagában. Gémesi György polgármester, az MDF alelnöke, nem mellesleg a város országgyűlési képviselője beszédében kerülte az aktuálpolitikai felhangokat, ami kampányidőszakban igen nagyvonalú dolog.

Kiosztották a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

A tehetség a teremtő kegyes ajándéka, de ember kell hozzá, hogy érvényesüljön; mert legyen bármilyen nagy a tehetség, elenyészik, ha nem társul hozzá a kitartó szorgalom és a megvalósító akarat - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásakor tartott ünnepségen a Parlamentben, pénteken. Az államfő idén 13 Kossuth-díjat adományozott, Széchenyi-díjban 16-an részesültek, közülük négyen megosztva érdemelték ki az elismerést.