Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Március 15. - pártszínekben

2002.03.15. 21:50
Az idei március 15-ei ünnepségeken erősen érződött, hogy Magyarországon 3 hét múlva választások lesznek.
Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 154. évfordulója alkalmából pénteken az Országház előtt, a Kossuth téren ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját. A lobogó felvonását követően az államfő, a házelnök és Stumpf István kancelláriaminiszter koszorút helyezett el a Kossuth-szobornál. Ezt követően a jelenlévők elindultak a központi ünnepség helyszínére, a Múzeum-kertbe.

Áder: Márciusra április felel

"A szabadság és függetlenség ma ismét európai hazát, felelős polgári kormányt és uniót követel, uniót Európával" - mondta Áder János házelnök az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc ünnepén rendezett központi állami ünnepségen. Százötvennégy évvel ezelőtt, 1848. március 15-én nemet mondtak a múltra, igent a jövendőre, s lám, a jövő elkezdődött - fejezte be beszédét Áder János pénteken Budapesten, a Múzeum-kertben.

Medgyessy tízmillió emberben gondolkodik

Csak akkor válhat Magyarország sikeres európai országgá, "ha nem a különbségeket keressük egymásban, hanem azt, ami összeköt bennünket" -jelentette ki Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Monokon, Kossuth Lajos szülőháza előtt. Medgyessy szerint 10 millió magyar ember ma többre képes, mint kétszer 5 millió, főként akkor, ha nem egymás ellen, hanem összefogva, közös célokért dolgozik. A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: "Kossuth népben és nemzetben gondolkodott, ezért én is hiszek abban, hogy Magyarország sikerre ítéltetett, ennek záloga az egység, az összefogás, a béke, a nyugalom, a rend és a szabadság. Ezért higgyék el, hogy a szebb jövő rövidesen azok portájára is megérkezik, akik hiába vártak rá az elmúlt években".

Demszky: a jelenlegi kormány tagjai sutba dobták elveiket

Többezres tömeg előtt tartotta meg 13 órakor a Fővárosi Önkormányzat az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál. "Vigyázzatok a szabadságra! Ami 150 éve nem sikerült egy osztrák császárnak, az nem fog sikerülni egy magyar kancellárnak sem" - üzent a polgároknak és a kormánynak egyaránt a szónok Demszky Gábor, Budapest szabad demokrata főpolgármestere, aki szerint a mostani kormány tagjai elveiket sutba dobták a hatalomért.

Egészséges fejbőr a MIÉP-ünnepségen

A MIÉP nélkül nem maradhat hatalmon a jelenlegi koalíció - fejtette ki a párt március 15-ei ünnepségén Csurka István pártelnök a Hősök Terén . A több tízezres tömeg előtt felszólalt ifj. Hegedűs Loránt képviselő is. Őt Isten felszólította igéje hirdetésére, érvelt a papok kampányban való részvétele mellett. A közel egy órás művészeti blokk - amelynek csúcspontja az Egészséges Fejbőr nevű skinhead-zenekar Ó Magyarország című számának együttes eléneklése jelentette - után következett a párt 176 képviselőjelöltjének eskütétele.

Nemzeti Színház - a barikádok mögül

"A magyar először átvillamosozik a ferencvárosi partokon, majd a Nemzeti Színháznál gyülekezik, ahova nem engedik be. A színház mellett modern vonalvezetésű bunker várja az esti megnyitót. Hogy ne csüggedjenek az ünneplő polgárok, számos szórakozási lehetőség várja őket a szent épület körül. Ezek a következők: lónézés, lóra ültetett gyerek nézése, huszármaskarában vegyülő emberekre "hülye" morgása, sörsátorban sorállás, valamint hangszórók előtt ácsorgás-ücsörgés - írja riportjában az Index kiküldött tudósítója.

Gödöllőn nem volt műsoron a pártpolitika

Karcag, Pápa és Budapest mellett idén Gödöllő is felkerült az Országimázs Központ március 15-i ünnepség-listájára. A Központnak hála idén Gödöllő polgárai is láthatták Varga Miklóst, amint esőálló színpadról dalolja a Nemzeti Dalt (gyengébbeknek Talpra, magyar), félplayback megoldással, egymagában. Gémesi György polgármester, az MDF alelnöke, nem mellesleg a város országgyűlési képviselője beszédében kerülte az aktuálpolitikai felhangokat, ami kampányidőszakban igen nagyvonalú dolog.

Kiosztották a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

A tehetség a teremtő kegyes ajándéka, de ember kell hozzá, hogy érvényesüljön; mert legyen bármilyen nagy a tehetség, elenyészik, ha nem társul hozzá a kitartó szorgalom és a megvalósító akarat - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásakor tartott ünnepségen a Parlamentben, pénteken. Az államfő idén 13 Kossuth-díjat adományozott, Széchenyi-díjban 16-an részesültek, közülük négyen megosztva érdemelték ki az elismerést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!