Aliz
6 °C
14 °C

Megint százan fogócskáztak

2007.10.23. 21:27
Ezúttal csak kisebb összecsapás volt a tüntetők és a rendőrök között. A radikálisok a Fidesz nagygyűléséhez csatlakoztak az 1956-os forradalom 51. évfordulóján, de megzavarni nem tudták. Orbán Viktor arról beszélt az ünnepi nagygyűlésen, hogy betelt a pohár, de az erőszakot el kell vetni. A kormány tagjai és a közjogi méltóságok megint lezárt tereken ünnepeltek. Az október 23-i események összefoglalója.

Az állami ünnepségek helyszínei, akárcsak tavaly, megközelíthetetlenek voltak a tüntetők előtt. A hétfői, autóborogatós tüntetések után Rogán Antal, az V. kerület polgármestere bejelentette, hogy a helyiek ingyen használhatják a Szent István téri mélygarázst.

Az időjárás most nem kedvezett a szabadtéri programot választóknak, a délelőtti állami megemlékezéseken szakadt az eső, akárcsak délután, a Fidesz nagygyűlésén.

Koszorúzás az 56-osok terénél

A közjogi méltóságok, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Parlament előtt részt vett a zászlófelvonáson, majd megkoszorúzták Nagy Imre szobrát, végül nagy biztonsági intézkedések mellett, még a kisföldalattit is leállították, kocsikonvojuk a Városligethez, az 56-osok terére ment.

A belvárosban 50-70-en, az 56-osok terén maroknyian kiáltottak Gyurcsány-ellenes jelszavakat.

A 301-es parcellánál, immár hagyományosan, az SZDSZ tartott megemlékezést. Egy kisebb, néma csoport táblát emelt a magasba (Akár öltél, akár csak felmásztál a véres létrán, a kezed ugyanolyan), de más incidens nem történt. Kóka János pártelnök elhibázottnak nevezte, hogy a liberális párt tavaly nem lépett fel azonnal "a rendőri erőszakszervezetek túlkapásai" ellen.

A Szabadság téri református templomban idősebb Hegedűs Lóránt tartott istentiszteletet, a többiek között a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrség és kommandósnak öltözött emberek előtt. A templomtól a Batthyány-örökmécseshez, majd a Corvin közbe vonultak.

A Corvin közben a Független Jogászbizottság nevében Morvai Krisztina emlékezett a tavaly történtekre. Morvai szerint a hétfői zavargásokról szóló híradások hamisak, hiszen nem is voltak Molotov-koktélok, és nem is borogattak fel autókat, csak néhány fiatal ázott el az esőben. (Morvai Krisztina szavait pontatlanul idéztük, a helyreigazítást itt olvashatja>>>)

A Fidesz délutáni nagygyűlését, akárcsak tavaly, most is az Astoriánál rendezték meg. A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszítjük el a fejünket, meg szoktuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt, mondta Orbán, de egyúttal arról is beszélt, hogy az erőszakot el kell vetni, aki erőszakhoz nyúl, az akarva-akaratlanul a hatalom szolgájává válik. A Fidesz elnökének beszédéről bővebben itt olvashat>>>

Betelt a pohár

A rendőrség szerint harmincezer ember jelent meg a megemlékezésen, a Fidesz műsorvezetője negyedmillió, a Hír tévé 150-240 ezer emberről beszélt. A Fidesz nagygyűléséhez menet közben ezer radikális is csatlakozott, akik a Corvin közből a Kálvin téren keresztül mentek az Astoriához. A rendőrök egy ideig megpróbálták őket feltartóztatni, végül engedték, hogy elvegyüljenek a tömegben.

Tavaly az október 23-i tüntetéssorozatnak ennél a részénél sérült meg a legtöbb ember. A Fidesz szerint a rendőrség szándékosan tolta a nagygyűlés résztvevőire a radikálisokat, a rendőrök szerint a fideszesek, ha akartak volna és nem bámészkodnak, el tudtak volna menni.

Most akkor sem történt incidens, amikor a nagygyűlés résztvevőinek egy kisebb része a Terror házához vonult a Fidesz és a KDNP vezetőivel az élen. Az épületnél letettek egy szál virágot, majd hazamentek.

Miután kiderült, hogy a szélsőséges csoportok nem tudták megzavarni a Fidesz rendezvényét, az volt a kérdés, hogy az ünnep a hétfőihez hasonló zavargásokba torkollik-e? Mivel az előző estéről egyedül Toroczkai László volt már őrizetben, így kézenfekvő volt, hogy az Alkotmány utcánál tüntető száz ember a Gyorskocsi utcai fogdához vonuljon.

A rendőrség még délután bejelentette, hogy a radikálisokat hétfőn a Szabadság térről az Opera közelébe vezető Toroczkait vidékre szállították. Az Alkotmány utcában a tüntetés kisebb összecsapásokhoz vetetett. A tüntetők üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A néhány tucatnyi ember este 9 órára feloszlott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?