István, Vajk
17 °C
34 °C

Megint százan fogócskáztak

2007.10.23. 21:27
Ezúttal csak kisebb összecsapás volt a tüntetők és a rendőrök között. A radikálisok a Fidesz nagygyűléséhez csatlakoztak az 1956-os forradalom 51. évfordulóján, de megzavarni nem tudták. Orbán Viktor arról beszélt az ünnepi nagygyűlésen, hogy betelt a pohár, de az erőszakot el kell vetni. A kormány tagjai és a közjogi méltóságok megint lezárt tereken ünnepeltek. Az október 23-i események összefoglalója.

Az állami ünnepségek helyszínei, akárcsak tavaly, megközelíthetetlenek voltak a tüntetők előtt. A hétfői, autóborogatós tüntetések után Rogán Antal, az V. kerület polgármestere bejelentette, hogy a helyiek ingyen használhatják a Szent István téri mélygarázst.

Az időjárás most nem kedvezett a szabadtéri programot választóknak, a délelőtti állami megemlékezéseken szakadt az eső, akárcsak délután, a Fidesz nagygyűlésén.

Koszorúzás az 56-osok terénél

A közjogi méltóságok, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a Parlament előtt részt vett a zászlófelvonáson, majd megkoszorúzták Nagy Imre szobrát, végül nagy biztonsági intézkedések mellett, még a kisföldalattit is leállították, kocsikonvojuk a Városligethez, az 56-osok terére ment.

A belvárosban 50-70-en, az 56-osok terén maroknyian kiáltottak Gyurcsány-ellenes jelszavakat.

A 301-es parcellánál, immár hagyományosan, az SZDSZ tartott megemlékezést. Egy kisebb, néma csoport táblát emelt a magasba (Akár öltél, akár csak felmásztál a véres létrán, a kezed ugyanolyan), de más incidens nem történt. Kóka János pártelnök elhibázottnak nevezte, hogy a liberális párt tavaly nem lépett fel azonnal "a rendőri erőszakszervezetek túlkapásai" ellen.

A Szabadság téri református templomban idősebb Hegedűs Lóránt tartott istentiszteletet, a többiek között a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrség és kommandósnak öltözött emberek előtt. A templomtól a Batthyány-örökmécseshez, majd a Corvin közbe vonultak.

A Corvin közben a Független Jogászbizottság nevében Morvai Krisztina emlékezett a tavaly történtekre. Morvai szerint a hétfői zavargásokról szóló híradások hamisak, hiszen nem is voltak Molotov-koktélok, és nem is borogattak fel autókat, csak néhány fiatal ázott el az esőben. (Morvai Krisztina szavait pontatlanul idéztük, a helyreigazítást itt olvashatja>>>)

A Fidesz délutáni nagygyűlését, akárcsak tavaly, most is az Astoriánál rendezték meg. A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszítjük el a fejünket, meg szoktuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt, mondta Orbán, de egyúttal arról is beszélt, hogy az erőszakot el kell vetni, aki erőszakhoz nyúl, az akarva-akaratlanul a hatalom szolgájává válik. A Fidesz elnökének beszédéről bővebben itt olvashat>>>

Betelt a pohár

A rendőrség szerint harmincezer ember jelent meg a megemlékezésen, a Fidesz műsorvezetője negyedmillió, a Hír tévé 150-240 ezer emberről beszélt. A Fidesz nagygyűléséhez menet közben ezer radikális is csatlakozott, akik a Corvin közből a Kálvin téren keresztül mentek az Astoriához. A rendőrök egy ideig megpróbálták őket feltartóztatni, végül engedték, hogy elvegyüljenek a tömegben.

Tavaly az október 23-i tüntetéssorozatnak ennél a részénél sérült meg a legtöbb ember. A Fidesz szerint a rendőrség szándékosan tolta a nagygyűlés résztvevőire a radikálisokat, a rendőrök szerint a fideszesek, ha akartak volna és nem bámészkodnak, el tudtak volna menni.

Most akkor sem történt incidens, amikor a nagygyűlés résztvevőinek egy kisebb része a Terror házához vonult a Fidesz és a KDNP vezetőivel az élen. Az épületnél letettek egy szál virágot, majd hazamentek.

Miután kiderült, hogy a szélsőséges csoportok nem tudták megzavarni a Fidesz rendezvényét, az volt a kérdés, hogy az ünnep a hétfőihez hasonló zavargásokba torkollik-e? Mivel az előző estéről egyedül Toroczkai László volt már őrizetben, így kézenfekvő volt, hogy az Alkotmány utcánál tüntető száz ember a Gyorskocsi utcai fogdához vonuljon.

A rendőrség még délután bejelentette, hogy a radikálisokat hétfőn a Szabadság térről az Opera közelébe vezető Toroczkait vidékre szállították. Az Alkotmány utcában a tüntetés kisebb összecsapásokhoz vetetett. A tüntetők üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A néhány tucatnyi ember este 9 órára feloszlott.