Móric
9 °C
15 °C

'Nagy őszi offenzívára készül az MSZP'

2003.08.22. 07:29
A Magyar Nemzet szerint egy "nagy őszi offenzíva" keretében az MSZP el fogja mozdítani pozíciójából Szász Károlyt és Polt Péter. A lap szerint a PSZÁF elnökét a vonatkozó törvényi szabályozások keretében próbálják eltávolítani, míg a legfőbb ügyészt politika alkuval, mely során öt évre nagyköveti státuszt kapna.
A kormány egyre határozottabb lépéseket tesz Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének elmozdítása érdekében - írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Szakmai indokok politikai célokért?

A lap szerint a politikai akaratot pénzügyminisztériumi vizsgálat hivatott szakmailag megindokolni. A felügyelet szerint, mivel az elnök köztisztviselő, elmozdítására csak a vonatkozó törvényi szabályozások keretében kerülhet sor.

A Nemzet információi szerint valószínűleg az Országgyűlés őszi ülésszakának elején kezdeményezi a kormány a PSZÁF elnökének eltávolítását. A felügyeleti elnököt még 2000-ben nevezték ki erre a posztra, mandátuma hat évre szól.

Polt nagykövet?

A pénteki szám egy másik cikkében arról számol be a Magyar Nemzet, hogy információik szerint az MSZP ősszel Polt Péter legfőbb ügyészt is lemondásra akarja kényszeríteni, méghozzá politika alkuval. A lap úgy tudja, hogy Polt, távozása esetén öt évre szóló nagyköveti megbízatást kapna.

Pár napja a Magyar Hírlap arról számolt be, információik szerint ismét megerősödött a szándék, hogy a legfőbb ügyésznek felajánlják az alkotmánybírói posztot, ha lemond jelenlegi funkciójáról.