Veszélyben a felvételi?

2000.02.29. 18:20
Február elején az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) vezetését egy munkanap kellős közepén váltotta le Gál András Levente, a Professzorok Házának miniszteri biztosa. A jelentkezési idény, vagyis a felvételi adatlapok adatainak feldolgozása a napokban kezdődött el. Gál András Levente, a Professzorok Házának igazgatója úgy látja: éppen az idei felvételi biztonságos lebonyolítása miatt kellett lépéseket tenni. Igaz, az eltávolított vezetők többségéről azóta kiderült: pótolhatatlanok, ezért szakértőként visszahívták őket.

"A miniszteri biztos eltávolította az OFFI teljes vezetőségét. A munkahelyi légkört annyira megrontotta, hogy a számítógépes feldolgozást végző személyek felmondtak. Ezáltal veszélybe került a 2000. évi felvételi" - írta egy kilétét felfedni nem kívánó, ám az OFFI-hez közelálló személy a leváltásokat követően az Indexnek küldött emiljében. Leírása szerint többek között "gorillák" szállták meg az épületet, az új emberek közölték hogy ők vették át a vezetését, mindenkivel kikapcsoltatták a gépet, kiterelték az embereket a szobákból, kicseréltek a zárakat az ajtókon.

Az OFFI nemrégen költözött át a Várból az Üllői útra. A felvételi iroda (nagygépes rendszere) végzi a felvételi adatok központi tárolását és feldolgozását. Az összes felvételiző eredménye alapján itt határozzák meg a ponthatásokat, és azt, hogy kit hova vettek fel. A rendszer "optimatizálja" a felvételi sorrendet, gondoskodik arról, hogy az előre meghatározott összlétszámot (tavaly például 42 ezer fő) ne lépjék túl.

Az Oktatási Minisztérium épülete.
Romlott munkahelyi légkör?

Az OFFI, költségvetési szervezet, ugyanúgy, mint az Oktatási Minisztérium és a felsőoktatási háttérintézmények részére különböző szolgáltatásokat (irodai, gazdasági, ügyviteli, nyilvántartási, adatszolgáltatási, stb.) nyújtó Professzorok Háza. A jelentkezési idény, vagyis a felvételi adatlapok adatainak feldolgozása a napokban kezdődött el. Ezért is álltak értetlenül az érintettek a leépítés-átszervezés előtt.

"Koncepcióváltásra hivatkozva távolította el a miniszteri biztos az OFFI teljes vezetőségét, akik pedig szerinte is jól végezték a munkájukat" - írja a névtelenségét megőrző munkatárs. Ezt követően felmondtak a számítógépes feldolgozást végző személyek, akik nélkül az idei felvételi is kútba esett volna. A nagygépes csoport többsége beadta felmondását, az ügyvezető igazgató szerződését nem hosszabbították meg, a megbízott vezető megbízását visszavonták. Elmondták, hogy aki távozni szeretne, az megteheti. A korábbi vezetőket kitiltották az OFFI területéről,

A több száz millió forintos értéket képviselő berendezések és adatok védelme, illetve szervezésbeli hiányosságok miatt kellett lecserélni az OFFI vezetését - mondta el az Indexnek Gál András Levente miniszteri biztos, a Professzorok Házának igazgatója. Gál úr, akit január 4-én neveztek ki miniszteri biztossá, úgy látja: éppen az idei felvételi biztonságos lebonyolítása miatt kellett lépéseket tenni. Egyébként az iroda nem kapott új vezetést, csak a régi vezetés van "rövidebb pórázon", a munkatársakat pedig szakértőként visszahozta az OFFI - mondta Gál András Levente.

Hogy miért kellett eltávolítani akkor a pótolhatatlan a munkatársakat, egyelőre nem tudni. A hozzánk elküldött emil írója szerint azonban az új vezetés szakmailag teljesen alkalmatlan, mivel sem a felvételihez, sem a számítógépes háttérhez nem értenek.

Az Oktatási Minisztérium nem engedheti meg, hogy pótolhatatlan embereken múljon a felvételi lebonyolítása. Kiderült, hogy 1996-ból származik a nagygép utolsó dokumentációja, és csak azok ismerték az utolsó állapotot, akik naponta dolgoztak rajta - mondta a miniszteri biztos. Ráadásul az irodában elvégzett korábbi adatvédelmi vizsgálat szerint a korábbi vezetőség címlistákat adott ki a felvételi felkészítőket szervezőknek - mondta el a miniszteri biztos.

Természetesen szerettük volna megkérdezni a pótolhatatlan "visszahelyezett" munkatársak véleményét is, megkeresésünkre azonban nem kaptunk választ.

Fábri Sándor, aki korábban szakértőként tekintette át a felvételizés rendszerét, és tanulmányt készített a fejlesztési lehetőségekről, úgy látja: elkerülhetetlen a technológiai váltás. Hamarosan az internetre kell kerülnie a felvételi tájékoztatónak, mert a feldolgozott adatmennyiség a mai papír formátumában elérte a kezelhetőség határait. Akár az idei tájékoztató is megjelenhetett volna kizárólag elektronikus formában, de az internet szélesebb hazai elterjedésére erre még 2-3 évet várni kell.  • Tippek
  • Lakáshitel