Benedek
-4 °C
5 °C

Százötezren jutottak be felsőoktatási intézményekbe

2003.07.23. 12:49
A felsőoktatási intézmények idén 105 ezer hallgató felvételéről döntöttek a 160 ezer jelentkező közül a ponthúzó értekezleten, a diákok 52 százalékát államilag finanszírozott, 48 százalékát költségtérítéses képzésre vették fel.
A kormány által 2003-ra meghatározott államilag finanszírozott összlétszámot a felsőoktatási intézmények, a felsőfokú szakképzés kivételével fel tudták venni - mondta Magyar Bálint, oktatási miniszter. Hozzátette: mintegy 1500, hitéleti képzésben tanuló, nemzetközi és határon túli ösztöndíjas diák felvételére későbbi időpontban kerül sor.

Kifejtette: nappali alapképzésben, államilag finanszírozott formában a felvett hallgatók 46 százaléka egyetemi, 54 százaléka főiskolai szinten kezdheti meg tanulmányait. Egyetemi szinten a műszaki, a klasszikus bölcsész, s a gazdasági területre vették fel a legtöbb hallgatót.

Azok a diákok, akik most nem kerültek be egyetemre, illetve főiskolára a nyári felvételin próbálkozhatnak, amelynek jelentkezési határideje augusztus 8-dika.