Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Orbánnal is beszélgetnének Kellerék

2001.08.22. 17:36
A miniszterelnököt is tisztázó megbeszélésre hívná az a munkacsoport, mely Orbán Viktornak a Szabadi-ügyben viselt felelősségét szeretné tisztázni. Keller László, a testület vezetője azt ígéri: november közepére kész lesz jelentésük. Az öttagú testület írásbeli választ igénylő kérdésekkel kívánja bombázni a minisztereket, de tényfeltáró diskurzusra hívják majd Torgyán Józsefet is.
Megtartotta első ülését és elfogadta ügyrendjét a Szabadi-ügyben viselt miniszterelnöki felelősséget firtató ellenzéki munkacsoport, mely az MSZP és az SZDSZ képviselőiből áll. Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes, a testület első embere jelezte: bejelentik a házelnöknek testületük megalakulását, mert a házszabály lehetőséget nyújt a képviselőknek munkacsoport létrehozására.

A munkacsoportot az ellenzéki pártok által szorgalmazott vizsgálóbizottságok létrehozására tett sikertelen kísérlet után alakították meg. Tagjai rekordidő alatt, november közepére tisztázni kívánják, milyen felelősség terheli a kormányfőt az FVM-nél történt visszaélésekért. Az öttagú testület írásbeli választ igénylő kérdésekkel kívánja bombázni a minisztereket. Választ várnak arra, mi volt az oka annak, hogy egészen februárig Orbán kiállt földművelési minisztere mellett, noha az ellenzék már 1999-ben felvetette a később büntetőeljárás részét képező visszaéléseket.

Keller László jelezte, döntöttek arról, hogy minden ülés nyilvános legyen, illetve minden dokumentumot hozzanak nyilvánosságra. A tisztánlátás érdekében tényfeltáró beszélgetést kívánnak folytatni Torgyán Józseffel, az FVM korábbi irányítójával, találkoznának Sepsei Tamással, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetőjével, és meglátogatják az előzetes letartóztatásban lévő FVM-államtitkárt, Szabadi Bélát is. A képviselők munkájuk vége felé találkoznának Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A munkacsoporthoz egyébként várják a kormánypárti honatyák csatlakozását is.