Gerzson
-3 °C
2 °C

Parlamenti igen az amerikai légtérhasználatra

2001.09.24. 16:03
Kapcsolódók (1)
Az Országgyűlés 272 igen és 12 nem szavazattal igent mondott a légtérhasználat átadásáról az Egyesült Államoknak. A voksolást megelőzte a házbizottság ülése, mert az ellenzék korábban nem szavazta meg a javaslat házrendtől eltérő tárgyalását. Abba ugyanis bekerült a Malévnak nyújtandó 300 milliárdos kezességvállalás is. A két kérdésről végül két külön javaslatban szavaz a parlament.
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány előterjesztését ismertetve elmondta, hogy az az együttérzés és a megrendülés jegyében készült. Valószínűsítette, mindannyian emlékezünk majd arra, hogy mit csináltunk szeptember 11-én, a borzalom perceiben. Maroknyi ember úgy döntött lerombolja mindazt, amit felépítettünk és a bizalom helyett félelmet teremtettek - mondta Orbán, majd hozzátette: a terror a szabadságot veszi célba, de nem vehetik el mindennapi életünket, jólétünket munkánk örömét.

A jövő a terrortámadásokkal is elkezdődött

A miniszterelnök leszögezte: a kormány megvédi az országot, polgárait és annak rendjét. Hangsúlyozta, ezek a célok vezették a kabinetet, amikor úgy döntött, részévé kell válnunk a terror elleni nemzetközi összefogásnak. A hazai intézkedésekről elmondta, több rendőr van az utcákon, megerősödött a határ védelme, így minden ki- és belépőt regisztrálnak. Megerősítették a büntetés-végrehajtási intézetek és a menekülttáborok védelmét is, készenlétbe helyezték a terrorelhárító igazgatóságot, illetve a különleges elhárítás terrorellenes osztagát is.

Orbán jelezte, hogy a nemzetközi összefogás jegyében Magyarországon is elkészül a pénzmosás visszaszorítását szolgáló törvénycsomag, amelyet hamarosan a közvélemény is megismerhet. Intézkedési csomag készül a kedvezőtlen gazdasági folyamatok kezelésére is, hiszen az amerikai gazdasági növekedés lassulása Európára, ezáltal hazánkra is hatást gyakorol. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök az összefogás fontosságát hangoztatta, ami teret nyit céljaink megvalósításához.

Úgy vélte, el kell kerülni a csapdát vagyis nem szabad a muzulmánokat, az iszlám hívőket felelőssé tenni a történtekért, mert nincs bűnös nép, hit, vallás. "A jövő elkezdődött, rajtunk múlik, hová vezet". Végül arra szólított fel, "hagyjunk fel az egymás elleni támadással".

Szeptember 11-én a XX. század ért véget

Kelemen András, az MDF képviselője támogatásáról biztosította a határozati javaslatot, és hangsúlyozta, a történteken pártja is megdöbbent és elítéli a terrorcselekményeket.

A szabad demokrata pártelnök, Kuncze Gábor is annak adott hangot, hogy az Amerika elleni terrortámadások ellenünk is irányultak, mert mi is hiszünk a szabadságban és a demokráciában. Az SZDSZ osztozik az amerikaiak gyászában. Kuncze úgy látja, hogy a cél a terrorizmus, nem pedig a muszlimok vagy az afgánok. Szeptember 11-én nem a XXI. század kezdődött el, hanem a XX. ért véget - hangoztatta.

A függetlenek nevében Molnár László fejtette ki álláspontját, aki támogatásáról biztosította a kormány-előterjesztést, de túlzónak nevezte, hogy a ferihegyi repülőtéren az esőben ázva-fázva várhatják hozzátartozóikat az emberek.

Nem nő Magyarország terrorfenyegetettsége abban az esetben, ha engedélyezi az Egyesült Államoknak a légtérhasználatot - hangoztatta Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője.

A MIÉP nemet mondott

Csurka István MIÉP-elnök közölte, részvétét fejezi ki a történtek miatt az Egyesült Államoknak, ami megérintette pártja tagságát is. Kifejtette ugyanakkor, nincs tisztázva, mihez kért támogatást az USA, illetve a kormány. Szerinte nincsen egyetlen olyan európai ország sem, ahol egy ilyen akció után helyén maradhatna a kormány, illetve a titkosszolgálatok vezetői. A MIÉP azt támogatná, hogy 10-szeresére emeljük a honvédelmi kiadásokat, de egy átláthatatlan akcióhoz nem adja a párt az igen szavazatát.

Gyalázatosnak nevezte Csurka parlamentben elhangzott szavait Kovács László, az MSZP elnöke, egyúttal együttérzéséről biztosította a tragédia áldozatainak hozzátartozóit. Szorgalmazta: olyan válaszlépést támogasson a kormány, amely nem jár tovább ártatlan emberek halálával.

Ezt követően az Országgyűlés 272 igen és 12 nem szavazattal igent mondott a légtérhasználat átadásáról az Egyesült Államoknak.

Háromszázmilliárd a Malévnek

Korábban az hátráltatta a döntést, hogy a parlament nemet mondott a légtérhasználat átengedéséről szóló kapcsolatos határozattervezet a házszabálytól eltérően tárgyalja az Országgyűlés. A kormány ugyanis az utolsó után pillanatban a javaslatba emelte a Malévnak biztosítandó 950 millió dolláros (300 milliárd forintos) garanciavállalást. Végül a házbizottság rendkívüli ülésén arról döntött, hogy két külön javaslat kerüljön a ház elé.

A kérdésről a nap folyamán egyeztetett a költségvetési bizottság. Szájer József és Németh Zsolt külügyi államtitkár azzal indokolta a hirtelen változást, hogy ha a nemzeti légitársaság nem kapja meg ezt a kezességvállalást, akkor keddtől nem szállnak fel Malév-gépek.

Az ellenzéki vezetők reagálásukban kifejtették, hogy külön-külön elfogadhatónak tartanák a légtérhasználat átengedését, valamint a garanciavállalást, de egy országgyűlési határozat keretében nem tartják elfogadhatónak a milliárdos kezességvállalást. Az ellenzéki honatyák kifejtették, hogy nem tartják elfogadhatónak, az államháztartásról szóló törvény ilyen nyilvánvaló módon való megsértését. Ezt követően Áder János házelnök összehívta a házbizottság rendkívüli ülését.