Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eldől, Gyurcsány jól taktikázott-e

2008.09.15. 12:58
Ha hétfő délután a parlamentben ülő képviselők több mint fele megszavazza az MDF indítványát, szeptember 30-tól megszűnne a parlament, és új választásokat kellene kiírni. De erre most nincs sok esély.

A Házbizottság döntésétől függően még hétfőn kiderülhet, sor kerül-e a rendszerváltás óta példa nélkül álló eseményre: az Országgyűlés feloszlatására. Az erről szóló képviselői indítványt Hock Zoltán és Herényi Károly MDF-es képviselők nyújtották be, a Fidesz és a KDNP reggeli frakcióülésén tárgyalta a javaslatot. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta, szerinte ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az előrehozott választások megtartásának.

Ahhoz, hogy a Házszabálytól eltérhessenek, és így még hétfőn véleményt mondhassanak az MDF-es indítványról, a képviselők legalább négyötödének igen szavazata szükséges. Ahhoz pedig, hogy érvényes legyen a döntés az Országgyűlés feloszlatásáról, az általános irányadó szabályok rendelkeznek: vagyis a jelenlévő képviselők többségének igen szavazatával ki lehet mondani a feloszlatást.

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy ez a mai nap legfontosabb és mindenkit lázban tartó eseménye. Bár a józan logika és némi számolgatás után mindenki rájöhet, hogy az Országgyűlést nem fogják feloszlatni. Sem a szocialisták, sem pedig a szakértői kormány mellett kardoskodó liberálisok nem támogatják a politikai káosz ilyen rendezését. A másik három ellenzéki párt pedig úgy néz ki, hogy kevés lesz ahhoz, hogy politikai akaratukat ma keresztülvigyék.

Számos egyéb napirendi pont kerül hétfőn a Tisztelt Ház elé. Először is leteszi képviselői esküjét a szocialista Szabadkai Tamás, aki az elhunyt Szántó János területi listás képviselői helyét veszi át.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter előterjeszti a Magyar Honvédség létszámának emeléséről szóló módosító határozatát. Ebben szerepe van a NATO 2007 végén született döntésének, valamint az is szükségessé tette a hosszútávú keretek átgondolását, hogy a tubesi lokátor ügye húzódik.

Szó lesz még a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjról szóló 1991-ben született törvény módosításáról is. A módosító indítványban szerepel többek között az, hogy a kitüntetési előterjesztést a kitüntetés tervezett átadásának időpontja előtt legalább 45 nappal korábban meg kell tenni, valamint a javaslat rendelkezik a kitüntetések visszavonásának eseteiről is.

Az Országgyűlés dönteni szándékozik arról az ötpárti indítványról, mely az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján szeptember 15-ét a Demokrácia Nemzetközi Napjává kívánja nyilvánítani, a demokrácia fontosságának hangsúlyozása érdekében.

Előreláthatólag 17 órától tartja beszédét José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke is. A képviselők szintén ma szavaznak a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, úgynevezett „Balaton törvényről” is. Az Országgyűlés még idén június 9-én nagy többséggel fogadta el a törvényt.

Mind az öt parlamenti párt képviselői közösen nyújtották be országgyűlési határozati javaslatukat az e-Befogadásról, melynek célja a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése, felmérések szerint ugyanis az ország lakosságának jelentős része még mindig digitális analfabéta.

Az őszi ülésszak első munkanapja 13 órától veszi kezdetét, és előreláthatólag este 9 óráig tart majd.