Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Eldől, Gyurcsány jól taktikázott-e

2008.09.15. 12:58
Ha hétfő délután a parlamentben ülő képviselők több mint fele megszavazza az MDF indítványát, szeptember 30-tól megszűnne a parlament, és új választásokat kellene kiírni. De erre most nincs sok esély.

A Házbizottság döntésétől függően még hétfőn kiderülhet, sor kerül-e a rendszerváltás óta példa nélkül álló eseményre: az Országgyűlés feloszlatására. Az erről szóló képviselői indítványt Hock Zoltán és Herényi Károly MDF-es képviselők nyújtották be, a Fidesz és a KDNP reggeli frakcióülésén tárgyalta a javaslatot. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője az MTI-nek azt mondta, szerinte ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az előrehozott választások megtartásának.

Ahhoz, hogy a Házszabálytól eltérhessenek, és így még hétfőn véleményt mondhassanak az MDF-es indítványról, a képviselők legalább négyötödének igen szavazata szükséges. Ahhoz pedig, hogy érvényes legyen a döntés az Országgyűlés feloszlatásáról, az általános irányadó szabályok rendelkeznek: vagyis a jelenlévő képviselők többségének igen szavazatával ki lehet mondani a feloszlatást.

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy ez a mai nap legfontosabb és mindenkit lázban tartó eseménye. Bár a józan logika és némi számolgatás után mindenki rájöhet, hogy az Országgyűlést nem fogják feloszlatni. Sem a szocialisták, sem pedig a szakértői kormány mellett kardoskodó liberálisok nem támogatják a politikai káosz ilyen rendezését. A másik három ellenzéki párt pedig úgy néz ki, hogy kevés lesz ahhoz, hogy politikai akaratukat ma keresztülvigyék.

Számos egyéb napirendi pont kerül hétfőn a Tisztelt Ház elé. Először is leteszi képviselői esküjét a szocialista Szabadkai Tamás, aki az elhunyt Szántó János területi listás képviselői helyét veszi át.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter előterjeszti a Magyar Honvédség létszámának emeléséről szóló módosító határozatát. Ebben szerepe van a NATO 2007 végén született döntésének, valamint az is szükségessé tette a hosszútávú keretek átgondolását, hogy a tubesi lokátor ügye húzódik.

Szó lesz még a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjról szóló 1991-ben született törvény módosításáról is. A módosító indítványban szerepel többek között az, hogy a kitüntetési előterjesztést a kitüntetés tervezett átadásának időpontja előtt legalább 45 nappal korábban meg kell tenni, valamint a javaslat rendelkezik a kitüntetések visszavonásának eseteiről is.

Az Országgyűlés dönteni szándékozik arról az ötpárti indítványról, mely az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján szeptember 15-ét a Demokrácia Nemzetközi Napjává kívánja nyilvánítani, a demokrácia fontosságának hangsúlyozása érdekében.

Előreláthatólag 17 órától tartja beszédét José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke is. A képviselők szintén ma szavaznak a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, úgynevezett „Balaton törvényről” is. Az Országgyűlés még idén június 9-én nagy többséggel fogadta el a törvényt.

Mind az öt parlamenti párt képviselői közösen nyújtották be országgyűlési határozati javaslatukat az e-Befogadásról, melynek célja a Magyarországon kialakult informatikai szakadék csökkentése, felmérések szerint ugyanis az ország lakosságának jelentős része még mindig digitális analfabéta.

Az őszi ülésszak első munkanapja 13 órától veszi kezdetét, és előreláthatólag este 9 óráig tart majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!