Emőke
-4 °C
9 °C

Szijjártó szerint a kormány a magyar sport tönkretételén dolgozik

2004.12.13. 16:09
Szijjártó Péter fideszes politikus azt kérdezte hétfőn a parlamentben Kiss Pétertől, hogy miért akarja a Gyurcsány-kormány tönkretenni a magyar sportot. Kiss Péter szerint könnyen megállapítható, hogy a Fidesz szereposztói a szimpatikusok és nem szimatikusok közül melyik szerepet osztották Szijjártóra, mert szerinte nőtt a sportra fordított keret. A szocialista Tatai-Tóth András az iskolák átpolitizálása miatt aggódott.

Tatai-Tóth András szocialista politikus azt kérdezte a parlamentben Arató Gergely oktatási államtitkártól, hogy mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy az oktatási intézmények ne lehessenek a politikai csatározások színhelyei. Mindezt annak kapcsán kérdezte a kormánypárti képviselő, hogy a múlt héten az állampolgári jogok biztosának helyettese elmarasztalta Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök egy szeptemberi levelét, amelyet az ország összes iskolaigazgatójának szétküldött.

Pokorni jogokat sért

Pokorni kérdéseket és kérdőíveket küldött az iskolaigazgatóknak, ami a szocialisták és az ombudsman szerint alkalmas volt arra, hogy sértse a pedagógusok, a szülők, és a gyerekek jogait. Tatai-Tóth szerint Pokorni az iskolákat a politikai semlegesség megsértésére buzdította, hiszen, ha válaszolnak, az is állásfoglalásnak számít, de ha nem, az is állásfoglalásnak tekinthető. Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtiktára szerint garantálni kell, hogy az oktatási intézményeket ne zaklathassák politikusok.

Szijjártó Péter szerint a Gyurcsány-kormány rekordfelállításra készül, mégpedig arra, hogy egységnyi idő alatt a legtöbb kárt okozhassa.

A fideszes képviselő szerint a jövő évi költségvetésben csupán 2,9 milliárd forintot különítettek el a nemzetközi sportesemények budapesti megrendezésére, viszont ennek egészét a mogyoródi Forma-1-es versenyre fordítják. Szerinte számos nemzetközi sportesemény megrendezésére kapott lehetőséget Magyarország. (Itt rendezhetnék például a jégkorong és kézilabda világbajnokságot.) Ezek Szijjártó szerint az ország imidzsét is javítanák, de ezekre nem marad pénz. "Miért akarják tönkretenni a magyar sportot?" - kérdezte.

Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszában közölte, kitalálható, hogy a fideszes tanácsadók a kommunikációs szerepek: "a szimpatikusok, nem szimpatikusok" közül, melyiket szánták Szijjártónak. Szerinte a Fidesz 2001, 2002-ben 450, majd 550 millió forintot költött szabadidősportra, az MSZP-SZDSZ kormány viszont jövőre egymilliárdot meghaladó összeget szán erre.