Valér
2 °C
8 °C

Határozati javaslatban határolódnak el Csurkától

2001.09.25. 11:01
Az érdemi ellenzéki módosításokat nem, a technikaiakat viszont támogatta az Országgyűlés külügyi bizottsága kedd reggeli ülésén az USA-t ért terrortámadásról elfogadandó határozati javaslat kapcsán. A törzsszövegbe került viszont, hogy a parlament elhatárolódik mindazoktól, akik megbélyegzés helyett indokokat keresnek a merényletre. Ez a gondolat Csurka Istvántól a MIÉP elönkétől származik.
Az Egyesült Államokat ért terrortámadást követő magyar lépésekről szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványok közül elsősorban pontosító és technikai jellegűeket fogadott el keddi ülésén az Országgyűlés Külügyi Bizottsága.

Csak a technikai módosítások mentek át a bizottságon

A kormány képviseletében jelen lévő Németh Zsolt külügyi államtitkár által támogatott, és a bizottság által elfogadott hét módosító javaslat közül öt volt szocialista beadvány, ám az MSZP hétfőn jelzett négy érdemi módosító beadványát mind elvetette a testület.

Ennek értelmében minden bizonnyal a Ház sem fogja majd támogatni azt az MSZP-javaslatot, hogy a határozati javaslat szövege egészüljön ki egy nemzetbiztonsági stratégia előterjesztésére, egy terrorizmus elleni nemzeti tanács létrehozására, egy nemzeti gazdasági konzultatív testület megalakulására, valamint a civil szervezetek együttgondolkodására vonatkozó szándék rögzítésével.

Elhatárolódás Csurka "indokaitól"

Csurka István
Elfogadta ugyanakkor a külügyi bizottság Répássy Róbert és Balla Mihály fideszes képviselők módosító javaslatát, amely az eredeti előterjesztés indoklásából a preambulumba emel át egy szövegrészt.

Ennek lényege: az Országgyűlés a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokot próbál keresni erre a barbár cselekedetre. - Méltatlannak tartjuk és elutasítjuk mindazokat a próbálkozásokat, amelyek az egész emberiséget megrázó terrorcselekménynek és az áldozatok tragédiájának bármilyen pártpolitikai célra történő felhasználására irányulnak - szerepel még az átemelt bekezdésben.

A parlament várhatóan hétfőn, este hat után dönt a javaslatról.