Márk
13 °C
28 °C

Külföldön népszerűsítheti Magyarországot az EUKK

2003.04.14. 19:03
Két-három héten belül eldől, felelős-e az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány abban, hogy a vártnál kevesebben mentek el szavazni szombaton. Az EUKK jövőjét illetően több forgatókönyv is létezik, amelyek között Magyarország nemzetközi imázsának javítása is szerepel. A milliárdokkal gazdálkodó szervezet eddig 600 millió forintot költött összesen reklámra.
A szocialista-szabaddemokrata kormány alatt is formálódik egy országimázs központ jellegű intézmény, egyes tervek szerint ugyanis az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány hamarosan népszerűsíteni kezdi Európában Magyarországot - tudta meg az Index. Az előd Országimázs Központtól eltérően az EUKK-nak nincs kapcsolata a MeH-hel, ugyanakkor Miniszterelnöki Hivataltól bérlik ingyen irodáikat, és az EUKK tanácsadó testületének vezetője Baja Ferenc, a MeH államtitkára. Az EUKK az év végig 2,2 milliárd forintból gazdálkodhat, távolabbi jóslatokba azonban egyetlen vezető sem akart bocsátkozni.

Az EUKK öt éves terve

Korábban felmerült, hogy az euró magyarországi, a tervek szerint 2008-as bevezetéséig tervezik fenntartani az intézményt.

Május 31-ével lejár annak a több tucat cégnek a szerződése, amelyek közbeszerzési pályázaton nyerték el az EUKK által a népszavazás, és elsősorban az igen népszerűsítésére kiírt pályázatokat. A közalapítvány információink szerint "a tapasztalatokból tanulva" a jövőben inkább saját szakembereire bízná a szervezést, és csak a kivitelezést végeznék külső cégek.

Suba János, az EUKK ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy több forgatókönyv is létezik, az EUKK jövője azonban az elkövetkező két-három hétben dőlhet el. Ekkora eldől, terheli-e felelősség az alacsony részvételért az EUKK-t, ennek függvényében pedig lesznek-e személycserék.

A csatlakozás elsöprő támogatottságát az EUKK saját érdemének tartja, az ötven százalék alatti részvételt azonban még hivatalosan nem indokolták meg, néhány hétig is eltarthat a kampány elemzése. Korábban Somody Imre azt nyilatkozta, akkor lenne elégedett a közalapítvány munkájával, ha a szavazásra jogosultak legalább 70 százaléka leadja voksát 85 százalékos igen szavazat mellett. Suba János egy felmérésre hivatkozva azt mondta: az EUKK hasznosságát bizonyítja, hogy az emberek 72 százaléka többet tud ma az Európai Unióról és a csatlakozásról, mint korábban, s 96 százalékuk a további tájékoztatást is fontosnak tartja.