Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Tanúkihallgatások lesznek országimázsügyben

2002.06.10. 07:28
Hamarosan elkezdődhetnek a tanúkihallgatások az országimázsügyben - adta hírül a Népszabadság. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt elrendelt nyomozás keretében az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának a nyomozói több köbméter iratot és nagyszámú számítógép-adathordozót foglaltak le a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-től. A számlákat és bizonylatokat vizsgálatra átadták az igazságügyi szakértőknek.
Várhatóan a héten elkezdődnek a tanúkihallgatások az országimázsügyben - közölte a Népszabadság érdeklődésére Németh László ezredes, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának főosztályvezetője. Elsőként a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Országimázs Központja (OK) dolgozóit hallgatják ki a rendőrség nyomozói, ezt követően kerülhet sor az OK-val szerződő cégek munkatársainak meghallgatására.

Ki adott utasítást a szerződéskötésre?

A rendőrség arra keresi a választ: kiknek az utasítására jöttek létre az elsődleges adatok szerint az OK számára előnytelen, s ez által a költségvetésnek kárt okozó szerződések, és kiknek az utasítására fogadták el és fizették ki teljesítésigazolás nélkül a központtal szerződött Happy End Kft. és Ezüsthajó Kft. számláit.

Iratbegyűjtések mindenhol

A múlt héten több köbméternyi iratot foglalt le a rendőrség az Országimázs Központtal szerződésben álló, a Fidesz kampányaiban közreműködő két cég, a Happy End Kft és az Ezüsthajó Kft. közös budapesti irodájában. A hétvégén amint arról az Index pénteken beszámolt a Domínium 64. Rt. csévharaszti telephelyén is folytatódott az iratbegyűjtés: Orbán Viktor volt miniszterelnök média-tanácsadója, Wermer András cégénél azért jártak a rendőrök, mert itt tartotta az OK-val szerződésben álló vállalkozások könyvelését a cégek könyvelője.

Megsemmisítettek-e iratokat

A Népszabadság rendőrségi forrásai nem tudták sem megerősíteni, sem megcáfolni azokat a szóbeszédeket, amelyek szerint az OK és a két cég között létrejött szerződések és az azokhoz kapcsolódó háttérdokumentumok egy részét a nyomozás megkezdése után megsemmisítették volna. Németh ezredes a lapnak azt mondta: várhatóan hétfőn vagy kedden fejeződik be a lefoglalt iratok összesítése. Németh ezredes szerint a szakértői vizsgálatok akár hónapokig is eltarthatnak majd. Az ezredes nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülhet sor az első gyanúsítotti kihallgatásokra.

Az alapos gyanú fennáll

- A hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja megfogalmazható az ügyben - mondta, emlékeztetve arra, hogy korábbi vizsgálataiban az Állami Számvevőszék is arra a következtetésre jutott, hogy az Országimázs Központ jelentős összegeket fizetett ki ellenszolgáltatás nélkül. Arról azonban még korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogy emiatt kiket terhel a személyi felelősség, és mikor hallgatják ki gyanúsítottként az érintetteket.