Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az OIT a főbírójelölttel vitázik

2008.05.08. 16:17
A táblabírák elnöke támogatják Baka András főbírójvá választását, az Országos Igazság Tanács viszont közleményben tiltakozott Baka András nyilatkozata miatt.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tiltakozik Baka Andrásnak a Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozata miatt, melyben a főbíró-jelölt az OIT előtt zajlott meghallgatását úgy jellemezte, hogy azon elnökjelölti koncepciójának kifejtésére nem kapott lehetőséget. A Független Hírügynökségnek csütörtökön eljuttatott közleményében az OIT tiltakozik a jelölt azon kijelentése miatt is, amelyben a Testületet ilyen kérdésekben "gyakorlattal nem rendelkezőnek", és "a meghallgatást elhibázottnak" minősítette.

A továbbiakban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács közleménye hangoztatja, hogy Baka András elnökjelölti meghallgatása, koncepciójának kifejtése - kérdések felvetése mellett - közel másfél óráig tartott, így a Testület a jelölt szakmai és igazgatási elképzeléseit számos kérdésben megismerte. Az OIT elnökének, Lomnici Zoltánnak az ülésen történő részvétele törvényes volt, továbbá a hatályos törvények alapján a Tanács valamennyi tagjának azonos a szavazati jogosultsága, így e véleménynyilvánítás az OIT elnökét is megillette. A hat évvel ezelőtti elnökjelölti meghallgatás alkalmával az ülést szintén az OIT akkori elnöke - Solt Pál - vezette, aki a véleménynyilvánítás során ugyancsak szavazott.

A Tanács egyetért Bárándy Gergely OIT tag nyilatkozatával, amely szerint az igen szavazatok aránya a jelenlévők számához képest: 6-9. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács kedden döntött arról, hogy nem támogatja Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Hatan igennel, heten pedig nemmel szavaztak.

Emberi adottságait, szakmai képességeit figyelembe véve egybehangzóan támogatják az ítélőtáblák elnökei Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - derül ki abból a közös közleményből, melyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra a magyarországi ítélőtáblák elnökei. A főbírák szerint Baka András maradéktalanul alkalmas a Legfelsőbb Bíróság és a Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöki tisztségének betöltésére.