Gusztáv
-4 °C
1 °C

Stumpf: Meg akarták bénítani az imázsközpontot

2001.05.15. 16:37
Nem kapott érdemi választ a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjétől az a két szocialista politikus, akik az Országimázs Központ tavalyi szerződéseit firtatták, összesen 2160 kérdésben. Stumpf István szerint a rengeteg kérdést nem tudja másként értékelni, mint az Országimázs Központ munkájának megbénítására tett próbálkozást.
Stumpf István kancelláriaminiszter
Nincs szükség olyan adatok nyilvánosságra hozatalára, melyek nyilvánosan hozzáférhetők, és ugyanez a helyzet azokkal az adatokkal is, amelyeket a Miniszterelnöki Hivatal korábban már nyilvánosságra hozott - közölte Stumpf István kancelláriaminiszter abban a levélben, amelyet két szocialista képviselőnek, Keller Lászlónak és Veres Jánosnak írt. Stumpf István a két képviselő április végi írásbeli megkeresésére válaszolt, amelyben a honatyák összesen 2160 kérdést fogalmaztak meg az Országimázs Központ tavalyi szerződéseire vonatkozóan.

Kérdéseiben Keller László és Veres János egyebek között arról érdeklődik, hogy mi a szerződés tárgya (szó szerinti szöveget kérnek), kik a szerződő felek, mennyi a szolgáltatási díj összege, milyenek a kifizetés feltételei, és kinek jár jutalék a szerződés alapján.

"Nem tudom másképp értékelni ezt a Guinness-rekord kísérletet, mint az Országimázs Központ munkájának megbénítására tett próbálkozásként" - írta levelében Stumpf István. A kancelláriaminiszter biztosította Keller Lászlót és Veres Jánost arról, hogy a kért adatok meghatározó része nyilvános. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy ezen adatok jelentős része üzleti titkot is tartalmaz, amelyet nem áll módjában megadni.

A számok bűvöletében

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy az Országimázs Központ mindössze négyfős állandó státusú állománnyal működik, ezért meghaladja az alkalmazottaktól elvárható munkamennyiséget, hogy 15 napos válaszadási határidőn belül fejenként 540, vagyis napi 36 kérdést írásban megválaszoljanak. Hozzátette: ez kérdésenként félórás munkával számolva naptári naponta 18 munkaórát igényelne mindegyiküktől. A kancelláriaminiszter emlékeztetett arra, hogy a létszámuk megtöbbszörözésének súlyos költségvetési kihatásai lennének.

Stumpf: A közpénzek elköltése "minden magyar polgár számára jól látható és eredményes" volt

Levelében Stumpf István utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék az elmúlt három hónap alatt igen körültekintően megvizsgálta az Országimázs Központ valamennyi szerződését, valamint a hozzá kapcsolódó teljesítéseket és pénzmozgást. "A vizsgálat eredményét hamarosan Önök és a nagy nyilvánosság is megismerheti majd" - fejtette ki a miniszter.

Stumpf István a levélben úgy vélte: a közpénzek elköltése "minden magyar polgár számára jól látható és eredményes" volt. Ezt szerinte a koronát az Országházban megtekintő több mint egymillió kétszázezer látogató, az augusztus 20-ai tűzijátékok sikere, az évezredköszöntők, valamint a március 15-ei ünnepségek hangulata is igazolt.

Keller cinikusnak tartja a kancelláriaminiszter válaszát

Keller László: cinikusnak és arrogánsnak tartja Stumpf István válaszát, amely semmibe veszi a választópolgárokat. "Még ezen a héten elkészül a fellebbezésünk az Országimázs Központ ügyeit firtató keresetünket korábban elutasító bírósági döntés ellen" - közölte. A szocialista képviselő szerint a kormányváltást követően ki fog derülni, mi rejlik az Országimázs Központ körüli titkolózás hátterében.