Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fidesz önálló megemlékezést szervez október 23-ára

2006.10.11. 18:33
A FIdesz vezetése a mellett döntött, hogy saját megemlékezést szervez október 23-ára, bár néhány állami rendezvényen azért jelen lesznek. Szijjártó Péter azt kérte a miniszterelnöktől, ne szónokoljon október 23-án.

A Fidesz önálló megemlékezést tart október 23-án Budapesten, amelyre Magyarország minden polgárát várja - jelentette be Szijjártó Péter szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, egyben jelezve azt is, hogy a Fidesz nem vesz részt olyan ünnepségen, amelyen Gyurcsány Ferenc beszédet mond.

Hely és idő később

"A Fidesz október 23-án Budapesten 14.00 órai kezdettel megemlékezést tart az 1956-os forradalom előtt tisztelegve; erre a megemlékezésre várjuk Magyarország minden polgárát, 1956 szellemiségének megfelelően, pártállásra való tekintet nélkül" - mondta a szóvivő, aki egy-két napon belül ígért tájékoztatást a pontos helyszínről és a programról.

Mint mondta, a Fidesz nem vesz részt azokon az 56-os megemlékezéseken, amelyeken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólal, de azokon, amelyeken Sólyom László köztársasági elnök mond beszédet, a Fidesz képviselteti magát.

A Fidesz azt kéri, nyilvános eseményen Gyurcsány ne beszéljen

A Fidesz kommunikációs vezetője arra kérte a miniszterelnököt, hogy semmilyen nyilvános megemlékezésen ne szólaljon fel, mert ez álláspontja szerint nyílt provokáció lenne 1956 szellemiségével és a magyar emberekkel szemben. Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy jelen lesznek-e azokon a központi megemlékezéseken, amelyeken nem az államfő vagy Gyurcsány Ferenc, hanem mások, például Kosáry Domokos, az 1956-os Emlékbizottság elnöke mond beszédet, azt válaszolta: át fogják tekinteni az 56-os megemlékezések meghívóit, valamint a "képviselet jelentőségét, lehetőségét és kötelességét", és ennek alapján döntenek majd.

Az MTI azon kérdésre, hogy elmennek-e azokra a rendezvényekre, ahol a miniszterelnök nem mond beszédet, de jelen van, úgy válaszolt: a Fidesz semmilyen olyan nyilvános rendezvényen nem kíván részt venni, ahol a miniszterelnök beszédet mond.

Arra a kérdésre, hogy árt-e Magyarország külföldi megítélésének a Fidesz esetleges távolmaradása, Szijjártó Péter azt válaszolta: Magyarországnak az az instabilitás, politikai és morális válság árt, amit Gyurcsány Ferenc okozott. Hozzátette: a Gyurcsány Ferenccel való közös ünneplés akadálya nem a múltban, hanem a jelenben és a jövőben keresendő, a Fidesz ugyanis nem akar azonosulni a gátlástalansággal, a hazugságokkal és a hatalomhoz való mániákus ragaszkodással, amit Gyurcsány Ferenc képvisel. Mint mondta, 1956-ban az akkori forradalmárok is ezen tulajdonságok és tettek ellen küzdöttek. Gyurcsány Ferenc szerepvállalása az 1956-os megemlékezéseken súlyos tehertételt jelent - szögezte le.