Szilárda
-4 °C
3 °C

Személyinek is jó az új jogosítvány

2000.12.12. 15:37
Az Országgyűlés jóváhagyta, hogy 2000. január 1-jétől a jogosítvány, a forgalmi engedélyek és törzskönyvek kiállítása is az önkormányzatok okmányirodáira hárul. Az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott plasztik jogosítvány - melynek érvényességi ideje tíz év - a Belügyminisztérium szerint az EU-szabványoknak is megfelel. Az okmányirodákat nem érte váratlanul, de nem tudják megjósolni, hogy sikerül-e megbírkozni az új feladattal. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint a közlekedési nyilvántartáshoz a nyomozóhatóságok és a nemzetbiztonsági szolgálatok is hozzáférhetnek.
Az Országgyűlés elfogadta az okmánykiadással és nyilvántartással kapcsolatos törvények módosító jogszabályait. Ennek értelmében 2001. január 1-jétől a jogosítvány, valamint a gépjármű törzskönyvek és forgalmi engedélyek kiállítása, cseréje és pótlása az önkormányzatokra hárul.

Személyinek is jó az új jogosítvány

Az EU-szabványoknak is megfelelő plasztikjogosítvány
A korszerű biztonsági elemekkel ellátott járművezetői jogosítványok - melybe később adattároláshoz alkalmas chip is beépíthető - már személyazonosításra is alkalmasak lesznek. Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint az EU-szabványoknak is megfelelő, egyszerű, könnyen kezelhető fényképes plasztikkártya érvényességi ideje tíz év.

Az új vezetői okmánnyal párhuzamosan bevezetik a forgalmi engedély II.-nek nevezett járműkísérő lapot is. Az okmányt az autó tulajdonosának biztonsági okokból otthon kell majd őriznie.

Újabb teher az okmányirodákra

Nem érte váratlanul, hogy a jogosítványok kiadása is rájuk hárul - mondta el lapunknak Ferenczi Gézáné, a XIII. kerületi okmányiroda vezetője. Irodájukban tizenöt munkaállomás működik, ebből tíz jut a gépjármű ügyintézésre, kettő a vállalkozói igazolványok kiadására, egy a személyi igazolványokra, kettő a lakcímnyilvántartó kártyákra, és egy a népesség-nyilvántartáshoz. Segítségül négy rendőrnőt is kapnak - folytatta, akiknek a munkájára maximális fognak támaszkodni.

Az okmányiroda vezetője nem tudta megmondani, elegendő lesz a minisztérium által meghatározott ügyintézők száma, de reményét fejezte ki, hogy nem kell fennakadásra számítani.

Együttműködés a Nemzetbiztonsági Hivatallal is

Az egyes okmányirodákban biztonsági okokból nem őriznek adatokat, azokat a Belügyminisztérium háromszoros informatikai védelemmel ellátott központi nyilvántartójából tudják lekérni - fogalmazott Eiselt György. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás szerint a közlekedési nyilvántartáshoz a bíróság, az ügyészség, a nyomozóhatóság, a nemzetbiztonsági szolgálatok is hozzáférhetnek, amennyiben munkájuk ezt megköveteli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!