Viola
-6 °C
-2 °C

Tizenhárom milliárdos 'szabálytalanság' az Oktatási Minisztériumnál

2002.07.10. 21:29
Az oktatási tárca vezetője összesen 13,3 milliárd forintot zárolt a minisztérium háttérintézményeinél, közalapítványainál, illetve gazdasági társaságoknál folytatott átvilágítások után.
Az átvilágításkor összesen 24 esetben derült fény olyan szabálytalanságokra, amelyek további vizsgálatokat igényelnek - jelentette ki Stark Antal, az oktatási tárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Majdnem üres a kassza?

Az átvilágítás során 13 költségvetési intézményt, 6 közalapítványt és 5 gazdasági társaságot vettek górcső alá. Az átvilágítás arra irányult, hogy az idei szakmai pénzkeretet - összesen 53,4 milliárd forintot - hogyan használták fel az érintettek. Stark Antal szerint kiderült, hogy május végére az 53,4 milliárd forintnak a 86,5 százalékát már lekötötték, aminek háromnegyed részét háttérintézmények számára utalták ki. Tájékoztatása szerint az átvilágítások eredményeként 5 milliárd forintot zároltak a vizsgált társaságoknál.

A Fejlesztési és Képzési Alapnál, a rendelkezésre álló 9 milliárd forinttal szemben, 17,3 milliárd forintot osztottak szét. Mivel a különbségre nem áll rendelkezésre a fedezet, ezért ezt az összeget 8,3 milliárd forinttal csökkentették. Stark hozzátette: az Informatikai Kormánybiztosságtól 2,9 milliárd forintot ígértek, amelyet a minisztérium szétosztott, ám ez az összeg nem érkezett meg. Kitért arra is, hogy a minisztérium előző vezetése felkérte a Budapesti Gazdasági Főiskolát kihelyezett esztergomi tagozat létesítésére, ám az ehhez szükséges 800 millió forintos forrás sincs meg.

Fogyatékos alapok

A helyettes államtitkár megjegyezte: ugyanakkor teljesítendő kötelezettség-vállalásoktól vontak meg forrásokat, így az Esély Közalapítvány 400 millió forint helyett csupán 200 millió forintot kapott, holott az ösztöndíjak kifizetésére erre szükség lenne. A Bursa Hungarica ösztöndíj-alapból pedig 90 millió forint hiányzik.

Szólt arról is, hogy erőteljesen megterheltek több esetben a 2003. éves források is: a Comenius 2000 minőségbiztosítási program jövő évi 1 milliárd forintos keretösszegéből 865 millió forintot már lekötöttek. A nemzeti kutatási program évi előirányzata 10 milliárd forint, 2003-ra, illetve 2004-re viszont már 15,6 milliárd forintot kötöttek le szerződésekkel.

További vizsgálatok szükségesek

Stark megemlítette: előfordult, hogy a forrásokat szabálytalanul használták, a Hallgatói Információs Központot nem beruházásként alakították ki, hanem egy kft. tőketartalékának növelése címén. Ebben az esetben közel kétmilliárd forintról van szó. Stark Antal beszélt televíziós szerződésekről is, amelyek 100 milliós nagyságrendben már második féléves közvetítésekre vonatkoznak.

A helyettes államtitkár közlése szerint esetleges összevonásokról nem született döntés, azokat az eseteket, ahol további vizsgálatok szükségesek, illetve ahol nagyobb összegek vannak kihelyezve, könyvvizsgálók, jogászok veszik ismét górcső alá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!