Szilárda
-4 °C
3 °C

Október 23., az ifjúság ünnepe

2000.10.22. 18:13
Tizenegyedik alkalommal emlékeztek meg vasárnap délután a Műegyetemen arra a párszáz fiatalra, akik 1956. október 22-én, forradalmi hangulatú gyűlésükön pontokba foglalták a nemzet követeléseit, és ,,kipattintották a forradalom szikráját". Az eseményen megjelent többek között Mádl Ferenc államfő és Pokorni Zoltán oktatási miniszter is. Az ünnepséget követően az egybegyűlt, mintegy nyolcszáz fős tömeg fáklyákkal először a Bem térre, majd az Országház elé vonul.
Pokorni Zoltán: Itt az ideje, hogy szembenézzünk saját múltunkkal.
"Mindig az ifjúság a legérzékenyebb a hazugságra. Október 23-dika az ifjúság ünnepe, és az őszinte szó parancsa, ezért itt az ideje, hogy saját múltunkkal, és mai önmagunkkal szembenézzünk. Ezzel mind az akkori hősöknek, mind önmagunknak, és nem utolsó sorban gyermekeinknek is tartozunk", hangoztatta ünnepi beszédében Pokorni Zoltán oktatási miniszter vasárnap délután, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában tartott, 1956-os forradalmi eseményeknek tisztelgő ünnepségen.

Az ünnepi eseményen az oktatási tárca vezetője mellett megjelent többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Németh János, az Alkotmánybíróság elnöke, a Műegyetem 1956 Alapítvány és a Rákóczi Szövetség tagjai valamint körülbelül nyolcszáz érdeklődő.

Az oktatási miniszter ünnepi beszédében először megemlékezett a negyvennégy évvel ezelőtt történt eseményekre. Arra a körülbelül háromszáz egyetemistára, aki 1956. október 22-én a műegyetem épületében, egy forradalmi hangulatú gyűlésen 16 pontban megfogalmazta a nemzet követeléseit, köztük talán a legfontosabbat, a szovjet csapatok kivonulásának szükségességét.

A tömeg zászlókkal vonult a Kossuth térre
Pokorni beszédében ezután egészen 1945-től kezdve sorra vette azokat az eseményeket, amelyek végül a forradalom kitöréséhez vezettek: a Vörös Hadsereg ténykedésétől egészen Rákosi diktatúrájáig, megemlítve az Államvédelmi Hatóság, Kádár János és Rajk László tevékenységét is. Az akkori forradalomnak a polgári demokrácia megteremtése volt a célja, ezért szükséges, hogy gyermekeinknek is tovább adjuk ezt az eszmét, és 1956 ne csak tananyag legyen, hanem élő, átérezhető élmény - hangsúlyozta az oktatási tárca vezetője.

Az ünnepi beszéd után, Mádl Ferenc államfő a megjelent közjogi méltóságokkal együtt a Műegyetem aulájában, a forradalom hősei előtt tisztelgő emléktáblánál helyezett el koszorút. Az ünnepséget követően az egybegyűltek fáklyákkal vonulnak először a budai Bem térre, majd onnan a Kossuth térre, az Országház elé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!