Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Medgyessy magánemberként koszorúz a 301-es parcellában

2002.10.10. 07:58
Protokolünnepség nem lesz, a közjogi méltóságok azonban nem maradnak távol a rákoskeresztúri köztemetőben tartandó megemlékezésektől - cáfolta a Magyar Hírlap állításait Gál J. Zoltán. A tavalyi megemlékezésen kifütyült Medgyessy magánemberként, "mint bármely más magyar állampolgár" helyezi el koszorúját a 301-es parcellában.
Nem lesznek állami protokollünnepségek a 301-es parcellában október 23-án - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak. Az 56-os forradalom évfordulójának nemzeti ünnepé nyilvánítása óta az idei lesz az első alkalom, hogy a kormány tagjai nem koszorúznak a temetőben - írja a Magyar hírlap.

Kifütyülték

A döntés indokaként Gál azt hozta fel, hogy a megemlékezéseknek protokollmentesnek kell lennie. A tavalyi megemlékezések során kifütyülték Medgyessy Pétert, aki az MSZP kormányfőjelöltjeként koszorúzott a 301-es parcellában.

Magánemberek

"Bár a temetőben valóban nem lesz az idén protokollünnepség, ez nem jelenti azt, hogy a kormány tagjai és a közjogi méltóságok nem helyezik el koszorúikat. A különbség csupán az, hogy az idén ezt nem protokollünnepség, hanem személyes megemlékezés keretében teszik, ugyanúgy, mint bármely más állampolgár" - reagált Gál a Hírlap állításaira.

Érdemrend

Az idei ünnepségek során először adományoz a köztársasági elnök Nagy Imre-érdemrendet. A szeptemberben létrehozott kitüntetést évente legfeljebb tizenöt embernek adományozhatja a köztársasági elnök. A Magyar Hírlap információi szerint idén öten vehetik át az érdemrendet. A kitüntetettekre a miniszterelnökből, a házelnökből, az Akadémia elnökéből illetve a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány egy-egy delegáltjából álló testület tesz javaslatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!