Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy magánemberként koszorúz a 301-es parcellában

2002.10.10. 07:58
Protokolünnepség nem lesz, a közjogi méltóságok azonban nem maradnak távol a rákoskeresztúri köztemetőben tartandó megemlékezésektől - cáfolta a Magyar Hírlap állításait Gál J. Zoltán. A tavalyi megemlékezésen kifütyült Medgyessy magánemberként, "mint bármely más magyar állampolgár" helyezi el koszorúját a 301-es parcellában.
Nem lesznek állami protokollünnepségek a 301-es parcellában október 23-án - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak. Az 56-os forradalom évfordulójának nemzeti ünnepé nyilvánítása óta az idei lesz az első alkalom, hogy a kormány tagjai nem koszorúznak a temetőben - írja a Magyar hírlap.

Kifütyülték

A döntés indokaként Gál azt hozta fel, hogy a megemlékezéseknek protokollmentesnek kell lennie. A tavalyi megemlékezések során kifütyülték Medgyessy Pétert, aki az MSZP kormányfőjelöltjeként koszorúzott a 301-es parcellában.

Magánemberek

"Bár a temetőben valóban nem lesz az idén protokollünnepség, ez nem jelenti azt, hogy a kormány tagjai és a közjogi méltóságok nem helyezik el koszorúikat. A különbség csupán az, hogy az idén ezt nem protokollünnepség, hanem személyes megemlékezés keretében teszik, ugyanúgy, mint bármely más állampolgár" - reagált Gál a Hírlap állításaira.

Érdemrend

Az idei ünnepségek során először adományoz a köztársasági elnök Nagy Imre-érdemrendet. A szeptemberben létrehozott kitüntetést évente legfeljebb tizenöt embernek adományozhatja a köztársasági elnök. A Magyar Hírlap információi szerint idén öten vehetik át az érdemrendet. A kitüntetettekre a miniszterelnökből, a házelnökből, az Akadémia elnökéből illetve a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány egy-egy delegáltjából álló testület tesz javaslatot.