Natália
1 °C
7 °C

Szélsőségesek az ünnep megzavarására készülnek

2007.10.16. 16:29
Budapestre 103 rendezvényt jelentettek be az október 23-i ünnep idejére, de a rendőrség békés ünnepre számít. A nemzebiztonsági kabinet viszont úgy tudja, szélsőségesek akarják megzavarni az ünnepet.

A szélsőséges csoportok, köztük neofasiszta szervezetek, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltők - akik közül többnek priusza van - a tavalyihoz hasonlóan idén is a nemzeti ünnep és a polgárok pihenőnapjainak a megzavarására törekszenek, derül ki a Nemzetbiztonsági Kabinet kedd délutáni közléséből.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetje kedden Szilvásy György a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elnökletével ülésezett; a megbeszélésen áttekintették a következő időszak biztonsági helyzetét azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges csoportok október 23-án, valamint azt megelőző és azt követő napokban az ünnep megzavarására készülnek.

Tavaly az Erzsébet hídnál

A megbeszélésen elhangzott: a szélsőséges szervezetek látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek, de terveiket az NBH és a rendőri szervek ismerik és - ahogy az a kabinet ülésén elhangzott - elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy - élve törvényes felhatalmazásukkal -, megakadályozzák ezeket a terveket és biztosítsák a közrendet.

A tájékoztatás szerint Szilvásy György miniszter az ülés végeztével azt mondta: "a törvényesség követelményeinek mindenben precízen eleget téve, és egymással együttműködve a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendvédelmi szervek készen állnak arra, hogy megvédjék a hivatásos zavarkeltőktől az ünnep méltóságát és a közrendet".

"A tavalyihoz hasonló incidensek elkerüléséhez természetesen szükség van arra, hogy a bejelentett rendezvények szervezői és résztvevői együttműködjenek a rendfenntartó szervekkel" - Mondta Szilvássy György.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kedd délután az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt mondta, a rendőrség méltóságteljes október 23-i ünneplésre készül.

A rendőrfőkapitány kitért arra, hogy eddig 103 rendezvényt jelentettek be a fővárosban október 21-22-23-ra, ezek közül a kormányzati épületek előtti demonstrációkat tiltották meg (ezt a Magyar Nemzeti Bizottság szervezte volna). "Nem akarunk túlzott rendőri jelenlétet a megemlékezéseken, de kellő tartalék erő áll rendelkezésre, ha beavatkozásra van szükség" - mondta Bencze József.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?