Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Visszafogottan ünnepeltek a pártok

2001.10.23. 14:20
A nehezen kivívott szabadságunkért mindannyian felelősek vagyunk, nemcsak a közélet szereplői, hanem valamennyi magyar polgár - vélekedett a Fidesz-MDF közös megemlékezésén Dávid Ibolya pártelnök, az igazságügyi tárca első embere, aki hétfőn már tartott egy ünnepi beszédet, a Széna téri megemlékezés után pedig még kettőre hivatalos. Pokorni Zoltán Fidesz-elnök azt hangoztatta: mindenkiben két én lakozik, az egyik az összefogást keresi, illetve megoldást a gondokra, a másik pedig a retteneteset, a borzasztót kutatja és azt: miért nem orvosolhatóak bajaink.
Az Emlékhely '56 Alapítvány közreműködésével felállított szobrot és emlékhelyet avatta fel a nemzeti ünnep alkalmából Dávid Ibolya MDF, és Pokorni Zoltán Fidesz elnök a budapesti Széna téren. A szobor felállításához 10 millió forintot adományozott a kultusztárca, hárommillióval segítette az önkormányzat, de támogatta az emlékhely felállítását a Mamut bevásárló központ tulajdonosa is, aki magánterületét, a Mamut2 előtti teret ajánlotta fel.

Dávid: A szabadság megőrzése minden magyar feladata

Az Emlékhely '56 Alapítvány közreműködésével felállított szobrot és emlékhelyet avattak fel a nemzeti ünnep alkalmából
A magyar nép ellenségeit soha nem tudta legyőzni, de mindegyiket túlélte - fogalmazott Dávid Ibolya, hangsúlyozva, hogy a szabadságvágy mellett ehhez a nép önbecsülése és önbizalma adott hatalmas erőt. A politikus szerint a magyar nép nemzeti büszkesége abból ered, hogy szabadságáról soha nem mondott le, és a szabadság megőrzése minden magyar feladata. A forradalmárok a nemzet szabadságáért harcoltak, a szabadságot akarták visszavenni és visszaadni a népnek - mondta Dávid Ibolya. Dávid szerint olyan körülményeket kell teremteni, hogy soha többé ne kerüljön hazánk az '56-oshoz hasonló helyzetbe.

Pokorni: Magyarország felemelkedése '56 hőseinek sikere

Pokorni Zoltán
A Fidesz elnöke szerint Magyarország soha nem volt olyan közel '56 szellemének valóra váltásához, mint most. Pokorni Zoltán az '56-os forradalom 12 napjára emlékezve azt mondta, hogy ez a rövid idő adott reményt az azt követő évtizedekre. Pokorni Zoltán leszögezte, hogy Magyarország felemelkedése '56 hőseinek sikere is. Pokorni szerint összefogással építhetünk élhető világot, emberi jövőt. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy kétféle ember lakozik mindenkiben. Az egyik az összefogást és a kiutat, míg a másik a rettenetet kutatja és azt, miért nem oldhatóak meg bajaink. Szerinte az összefogást kell erősíteni, mert ez a jövő.

Göncz: Éljünk bátran jogos örökségünkkel

1956 nem préda, amit bárki kisajátíthat, hanem közkincs - jelentette ki Göncz Árpád volt köztársasági elnök kedden Szigethalmon, a Széchenyi István Általános Iskolában rendezett ünnepségen. Éljünk bátran jogos örökségünkkel, '56 szellemével, amely arra tanít, hogyha egy nép talpra áll, képes legyőzni az előítéleteket, ellenszenvet, s felülemelkedhet kicsinyes érdekeken, képes közösen nemzetté nemesedni - mondta a volt államfő.

Az MSZP mai vezetése büszkén vállalja 1956 örökségét. Ezt Medgyessy Péter, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje mondta Kaposvárott, Nagy Imre szülővárosában, a mártír miniszterelnök szobránál tartott megemlékezésen. Medgyessy Péter szerint 1956-nak egységesen elfogadott nemzeti hagyománnyá kell válnia. Medgyessy Péter kijelentette, miniszterelnökként kezdeményezni fogja, hogy nevezzenek el állami elismerést Nagy Imréről. A kitüntetést azok kapnák, akik a nemzet, a nemzeti összefogás érdekében kiemelkedő tetteket vittek végbe.

Torgyán: A forradalom a világtörténelemben egyedülálló hőstett volt

Az FKGP elnöke szerint az 1956-os forradalom a világtörténelemben egyedülálló hőstett volt, mert magával az ördög birodalmával szemben tudott győzni a fegyvertelen magyar nép. Torgyán József erről a párt központi ünnepségén beszélt a Március 15. téren. A kisgazda politikus ugyanakkor leszögezte, nem valósult meg a magyar forradalmi ifjúság követelése, mert szerinte a gazdaság kulcspozíciói továbbra is a Kádár-rendszerhíveinek a kezében vannak.