Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Fidesz nem akarja Gyurcsányt hallgatni október 23-án

2006.10.11. 07:54
A Fidesz nem fog olyan október 23-i megemlékezésen részt venni, amelyen Gyurcsány Ferenc felszólal, de azokra elmegy, amelyen a kormányfő csak passzív jelenlévő lesz.

Október 23-án Gyurcsány a Parlamentben mond majd beszédet, az Operaházban Sólyom László, az 56-os emlékművet Kosáry Domokos avatja fel.

Sólyommal szívesen mutatkoznak

A Fidesz nem fog együtt ünnepelni október 23-án Gyurcsány Ferenccel – mondta hétfőn este egy diplomatákkal való találkozón Orbán Viktor.

A Fidesz azokon a rendezvényeken nem kíván részt venni, amelyeket a kormányfő szervez, a köztársasági elnök meghívásának azonban eleget tesz az állami ünnepségeken. A kormányszóvivő viszont szerdán közölte, hogy a kormányfő semmiféle emlékünnepséget nem szervez, ahogy a kabinet sem. A programokat az 1956-os Emlékbizottság szervezi.

A Népszabadság szerint azonban nem lesz olyan rendezvény október 23-án, amelyet kizárólag a Miniszterelnöki Hivatal szervezne. Az állami megemlékezésre szóló meghívókat ugyanis Szili Katalin, Sólyom László, Gyurcsány Ferenc és Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke közösen írta alá.

Orbán nyilatkozatát a Népszabadságnak Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke pontosította, aki azt mondta: a Fidesz azokon a rendezvényeken nem kíván részt venni, amelyeken Gyurcsány felszólal. Ha a kormányfő csak ”ott lesz” az állami ünnepségeken és nem beszél, akkor a Fidesz is elmegy.

A Népszabadság szerint Sólyom László az Operaházban mond majd beszédet, az 56-os emlékművet Kosáry Domokos avatja, Gyurcsány Ferenc pedig a Parlamentben fog beszélni. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz ott nem lesz jelen.

Nyakó attól tart a Fidesz elriasztja a külföldi vendégeket

Nyakó István, az MSZP szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta: Gyurcsány Ferencnek nincs külön programja, az 1956-os Emlékévet Előkészítő Emlékbizottság szervezi a programokat. A szocialista szóvivő szerint az ellenzéki pártok ezzel a lépéssel el akarják ijeszteni a külföldi vendégeket az évfordulós ünnepségektől. Mint mondta, egy internetes portálon is megjelent az a vélemény, hogy újabb bizonytalanságot okozna, ha felelős külföldi vezetők távol maradnának.

A Fidesznek október 23-ig van közterület-foglalási engedélye a Kossuth térre. Deutsch-Für Tamás szerint arról még nincs döntés, tartanak-e október 23-án is nagygyűlést. A Népszabadság szerint szóba került, hogy 21-én vagy 22-én legyen az utolsó tüntetés, de erről még nincs végleges döntés.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft