Benedek
-5 °C
5 °C

'A szabadságnak nincs nemzetisége'

2001.10.06. 14:03
Az állami vezetők a Batthány-mauzóleumnál, a szabad demokraták az örökmécsesnél emlékeztek az 1848/49-es szabadságharc vérbefojtásának 152. évfordulójára. Aradon, a tizenhárom vértanú emlékoszlopánál Dávid Ibolya és a város román polgármestere mondott beszédet.
Damjanich János
"A 2001. esztendő Magyarországáért is haltak meg az aradi vértanúk, egy békés, nyugodt korért, amelyben ki-ki megválaszthatja a vágyai, tehetsége, erkölcse, személyes tervei szerinti életét" - mondta a Rockenbauer Zoltán a nemzeti kulturális örökség minisztere. Az aradi vértanúk és Batthyány Lajos emlékére a Nemzeti Pantheon Fiumei úti sírkertjében, a mártírhalált halt miniszterelnök mauzóleumánál tartott koszorúzási ünnepségen szombaton.

Az 1848/49-es szabadságharc elfojtásának 152. évfordulóján koszorút helyezett el a Mádl Ferenc köztársasági elnök, Áder János házelnök, de jelen volt Németh János az Alkotmánybíróság és Solt Pál a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint Göncz Árpád volt államfő is.

Arad: román himnusz, magyar himnusz

Aradon, a magyar és román zászlóval díszített emlékoszlopnál a román és a magyar himnusz elhangzása után a város polgármestere román nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dávid Ibolya lépett a szónoki emelvényre. "1848-49-ben nemcsak a magyarság, hanem minden, e hazában élő nép közös érdeke volt a szabadság védelme. Szabadságharcunk összefogás volt, mely mögött a népek megbékélése adott biztonságot és erőt" - szögezte le, hozzátéve: a munkát folytatni kell, be kell fejezni.

"A szabadságnak nincsen nemzetisége - emlékezett az aradi vértanúkra az ünnepség vezérszónoka, Markó Béla, az RMDSZ elnöke - A mi szabadságharcunk jó példa erre, hiszen a kivégzett 13 tábornok közül többen nem is voltak magyarok.

Pető: Magyar az, aki annak vallja magát

Gróf Leiningen-Westerburg Károly
"Október 6-a arra is tanít, hogy magyar az, aki magyarnak vallja magát, s a nemzet nagyjai közé, származásától függetlenül, az emelkedhet, aki tesz, s végső soron életét is kész feláldozni a hazáért" - mondta Pető Iván, az aradi vértanúk és Magyarország első miniszterelnöke kivégzésének emléknapján, a Batthyány-örökmécsesnél szombaton tartott koszorúzás alkalmából.

A 48-49-es forradalom és szabadságharc szimbólumának, Kossuth Lajosnak a szellemiségét idézve kijelentette: a mai liberális párt nem azért rendez emlékévet születése 200. évfordulójára, hogy elvegye ezt a lehetőséget másoktól.

Tizenhárom szobor Pécsen

Koszorúzási ünnepséget tartottak szombaton Pécsett a nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúkról elnevezett utcában, ahol a rendszerváltozás után mind a tizenhárom mártír tábornoknak emlékművet állítottak a város polgárai. A Pécs történelmi magját övező középkori városfal északi utcájában évente egy-két-három szoborportréval gyarapodott, s 1998-ra teljessé is vált a tizenhárom vértanú szoborpanteonja, melyet az e célra létrehozott alapítvány kezdeményezett.