Aliz
6 °C
14 °C

Tíz százalékkal többen jelentkeznek a felsőoktatásba

2002.03.26. 12:41
Az utóbbi évek tapasztalatai szerint folyamatosan nő a felsőoktatásba jelentkezők száma. Idén mintegy 10 százalékkal nőt a felvételizők aránya a tavalyi évhez képest. A tapasztalatok szerint egyre tudatosabban választanak szakirányt a tanulni vágyok, és folyamatosan nő az igény a másoddiploma iránt. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda weboldalán személyre szabott információkat kérhetnek a felvételizők.
Folytatódott a felsőoktatásba jelentkezők számának növekedése, a tavalyi 149 ezerrel szemben idén 165 ezren nyújtottak be "A" jelű jelentkezési lapot - derül ki az Oktatási Minisztérium MTI-hez eljutatott közleményéből.

A több mint 165 ezer felvételi adatlapból 150 ezer adatai már a bázisban vannak. A részletes, intézményekre, karokra, szakokra vonatkozó elemzések ezután készülnek el.

Tudatosabb választás

Az előzetes adatokból kitűnik, 40 százalékról 49 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik az "A" lapon egyetlen jelentkezést tüntettek fel, ami valószínűsíti, hogy a jelentkezők a tavalyinál valamivel tudatosabban választottak felsőoktatási intézményt.

A jelentkezők életkor szerinti megoszlása nem változott érdemben: az összes jelentkezőn belül a 18-19 évesek aránya a 2001-es 34 százalékról 32 százalékra csökkent, a 20-25 évesek aránya gyakorlatilag változatlan (tavaly 42 százalék, az idén 41 százalék), ám a 25 év felettiek aránya 24 százalékról 27 százalékra nőtt.

Többen akarnak másoddiplomát

Ugyanakkor folytatódik a korábbi évek trendje, melynek lényege, hogy az összes jelentkezőn belül nő azoknak az aránya, akik második diplomát akarnak szerezni.

A képzési formák (alap, kiegészítő, diplomás, felsőfokú szakképzés) és a tagozatok (nappali, esti, levelező, távoktatás) közötti arányok szinte változatlanok. Ugyanakkor a felsőfokú szakképzés iránt érdeklődők száma már a feldolgozottság jelenlegi állásánál is láthatóan meghaladja a tavalyit.

Online információkérés

A jelentkezési adatok rögzítésének befejeztével új szolgáltatásként személyre szabott információ-szolgáltatás indul: a jelentkezők az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján történő regisztráció után személyesen üzeneteket kérhetnek a vizsgaidőpontjairól, a pontszámairól, vagy akár arról, hogy hányan jelentkeztek még az általa választott szakra.

A minisztérium adatai szerint: a jelentkezők száma az elmúlt években folyamatosan növekedett, 1999-ben 126 ezren, egy évvel később 142 ezren, míg tavaly, 2001-ben már 149 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?