Auguszta
-7 °C
0 °C

Az MSZP is támadja az iskolaátszervezéseket

2007.02.06. 14:04
A szocialisták szerint visszásságok jellemzik az iskolaátszervezéseket, olyan intézményeket is átalakítanak, ahol megfelelő létszámú tanuló van, és az átszervezés pénzmegtakarítást sem eredményez. Tatai-Tóth András ugyanakkor úgy véli, hogy egyes átalakítások indokoltak, melyekre a kormány fel is készült.

Az MSZP nem ért egyet azzal, hogy világos szakmai és pénzügyi indokok nélkül, csak jogi érveléssel magas színvonalon működő pedagógiai műhelyeket felszámoljanak, szétverjenek, mondta Tatai-Tóth András szocialista parlamenti képviselő keddi sajtótájékoztatóján. A szocialista frakcióhoz nagy számú szülői és pedagógusi megkeresés érkezik azon tanulók ügyében, akik iskoláját, képzési programját a fenntartó önkormányzat megszünteti vagy átszervezi, közölte Tatai-Tóth András.

A párt több hírt kapott olyan döntésekről, hogy költségvetési okokra hivatkozva ott is átszerveznek iskolafenntartó önkormányzatok jól működő általános és középiskolákat, ahol megfelelő számú tanuló van, és pénzmegtakarítást sem eredményez az intézmény vagy a képzési program átszervezése.

Sérült a közoktatási törvény?

Az oktatási bizottság tagja kitért arra, sok helyről érkezett jelzés arról is, hogy az iskolafenntartó önkormányzatok a közoktatási törvény előírásait sem tartják be, ami szigorúan előírja, milyen módon lehet ezeket az átszervezéseket lebonyolítani, kikkel és hogyan kell előtte egyeztetni. Hozzátette, ezek az egyeztetések sok esetben elmaradnak, a döntéseket törvénytelenül hozzák meg a fenntartó önkormányzatok.

Az MSZP képviselője szerint a szakmai, pedagógiai műhelyeket meg kell őrizni, mert óriási problémák fakadhatnak abból, ha a "fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket is". Elmondta ugyanakkor, hogy az átszervezések egyik oka kétségtelenül a gyermeklétszám csökkenése, illetve a 2007. szeptemberétől bevezetendő kötelező óraszámemelés a pedagógusoknál. Az ebből fakadó átszervezések indokoltak, és ezek kezelésére felkészültek, mondta a kormánypárti képviselő.

Még nem dőlt el minden

Demszky Gábor főpolgármester a szakképzési rendszer reformjáról a múlt héten azt mondta, a cél az, hogy a legrosszabb műszaki állapotú, legkevésbé kihasznált iskolák olvadjanak be, és a közelmúltban korszerűsítettek legyenek a befogadó intézmények. Miközben 15-20 új, korszerű képző központ nyílik meg, nagyjából ugyanennyi régi iskola integrálódik. A főváros egyetlen szakképző intézményt sem szüntet meg jogutód nélkül, mindegyik integrálódni fog, hangsúlyozta. A részletek, a konkrétumok még nem dőltek el, ezekben a hetekben zajlanak a tárgyalások, a végső döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza meg február 22-én.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!