Ágnes
-5 °C
2 °C

Otthagyta a vitát a szegedi fideszes polgármesterjelölt

2006.09.29. 20:42
Az esélyegyenlőség hiányát kifogásolva elhagyta híveivel a szegedi polgármesterjelöltek vitáját Oláh János, a Fidesz aspiránsa. Eredetileg csak Botka Lászlóval zajlott volna a vita, a helyi választási bizottság egy független jelölt beadványa alapján hármas vitává alakította a pénteki szópárbajt, amit azonban Oláh János nem vállalt.

Eredetileg Botka László regnáló szocialista polgármester és Oláh János, a Fidesz aspiránsa kettesben vitázott volna a szegedi egyetem előadójában, amit a városi tévé élőben sugárzott Dlusztus Imre, a helyi civilek által támogatott polgármesterjelölt azonban az esélyegyenlőséget követelve a választási bizottságtól kérte, hogy állapítsák meg, neki is ott a helye a szópárbajon.

A választási bizottság szélesítette a vitát

A testület igazat adott a Hír TV-t egykoron főszerkesztő civilnek, így hárman ültek be a szegedi tévé által élőben közvetített vita helyszínére az egyetem egyik előadójába. Oláh a vita elején bejelentette, nem vesz részt a szópárbajban, mert kettes vitát akart volna a regnáló polgármesterrel, Botka Lászlóval, a Dlusztussal kiegészült kerekesztal már nem érdekli.

Kifogásolta a médiaviszonyokat is Oláh János és arra kérte azokat, akik rá kíváncsiak menjenek az egyetem melletti Dugonics térre. Helyszíni tudósítunk szerint Oláh készülhetett az akcióra, mert a Dugonics téren már egy előre felállított pulpitus és kivetítő várta a jelöltjüket követő Fidesz-szimpatizánsokat. A vita egy időre félbeszakadt, mert a közönség jórészét a fideszesek tették ki, akik Oláh felszólítására szintén távoztak a teremből. Az élő közvetítést Oláh Jánosék távozása után a nézőközönség átrendezése ugyan megakasztotta egy időre, de a vita Botka és Dlusztus között már konszolidált formában folytatódott.

Oláh úgy érezte, becsapták

Oláh János az MTI-nek elmondta: úgy érezte, becsapták, lehetetlen helyzetbe hozták, ezért távozott az élő televíziós vitáról. Mint felidézte, két héttel ezelőtt kihívta az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltjét, Botka Lászlót egy olyan vitára, amely a várható megszorításokról szól, valamint arról, hogy "miért ennyi a város adósságállománya, miből akarja ezt visszafizetni, és miért verte szét az egészségügyet". A vita szervezésébe beszállt a Délmagyarország című napilap is, és megegyeztek abban, hogy ketten vitáznak.

Tájékoztatása szerint a szabályokat tartalmazó megállapodást csütörtökön reggel aláírták, este azonban üzenet érkezett, hogy hármas vita lesz, választási bizottsági döntés értelmében. "Láttam, hogy ez egy olyan méltánytalan csapdahelyzet, ahol két szocialista és nekik aládolgozó újságíró próbál faggatni, nem a programomról, hanem teljesen más dolgokról. Nem az eredeti megállapodáshoz tartották magukat és ezért jöttem el (...), nem tehettem mást" - nyilatkozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!