Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A kálvinistákra gyúr az MSZP volt pártigazgatója

2005.04.01. 11:39
Fél évvel azután, hogy megválasztották, Oláh Lajos szocialista pártigazgató csütörtökön váratlanul lemondott posztjáról. Oláh a pártigazgatás helyett inkább 2006-os egyéni képviselőjelöltségre készül, amihez - azt állítja - sok energiára, sok időre van szüksége, mert a Fidesz fellegvárának számító Debrecenben akar indulni.

Oláh Lajos az MSZP 35 éves politikusa, a párt Hajdú megyei elnöke, az ambiciózus szocialista fiatalokból alakult Mozaik Klub egyik vezetője, és szóvivője, fél éve pedig már az MSZP pártigazgatója, csütörtökön telefonon jelentette be a Madridban félhivatalos nyaraláson lévő Hiller István pártelnöknek, hogy lemondott igazgatói posztjáról. A politikus az Indexnek azzal indokolta döntését, hogy Debrecen egyik egyéni választókerületében akar képviselőjelölt lenni. Oláh szerint egyszerűen nem fér össze a két feladat, pártigazgatóként ugyanis reggeltől estig a párt budapesti székházában dolgozik, így nincs lehetősége felkészülni a 2006-os választási kampányra. Igaz, egyelőre még az sem biztos, hogy Oláh debreceni képviselőjelölt lesz, mert a helyi szocialisták csak májusban döntik el, kik induljanak a fideszes fellegvárnak számító Debrecenben egyéni képviselőjelöltként.

Erősíthetnek a kálvinisták ellen

Megszűnik a pártigazgatói poszt
Az MSZP pártigazgatójának fontos szerep jut, vagyis csak jutott az MSZP-ben. A korábbi választásokon, szavazásokon a pártigazgató látta el kampányfőnöki feladatokat, 2002-ben Baja Ferenc, 2004-ben Tóbiás József. Akkor azonban nem volt még főállású szocialista pártelnök. Február közepe óta Hiller István főmunkaidőben látja el pártelnöki feladatát, így elképzelhető, hogy Oláh távozása után megszűnik ez a poszt.
Oláht két helyi egyéni választókörzetből is megkeresték, hogy legyen ő a képviselőjelölt, azt viszont Oláh nem árulta el, melyik kettőből. Az Index tippje az I. választókörzet, ahol valószínűleg nem indul az MSZP 2002-es jelöltje. Debrecenben egyébként a három választókörzetből egyikben sem sikerült egyéniben győznie a szocialistáknak: az 1. számúból, Szegedi István egyáltalán nem jutott be a parlamentbe, a másik két körzetből Juhászné Lévai Katalin és Csontos János pedig listáról kapott mandátumot. Szegedi megkeresésünkre azt mondta, tud arról, hogy Oláhnak az I. körzetből is vannak támogatói, a maga részéről azonban 2006-ban várhatóan nem indul, úgyhogy: "szabad a pálya".

Nincs rend

Hajdú-Bihar megyében 2002-ben megsemmisítő vereséget szenvedett az MSZP, ami helyi válsághoz vezetett, ami mára odáig fajult, hogy egy debeceni önkormányzati ügyben az országos MSZP-vezetés azzal fenyegetőzött, elhatárolódik a helyi MSZP önkormányzati frakciójától, amelynek tagjainak ezért csütörtökön hűségnyilatkozatot kellett aláírniuk. (Előzőleg a fideszes polgármestert az MSZP a Debreceni Vagyonkezelőn át támadta. A vagyonkezelő működése miatt - egészen mostanáig - a szocialisták nem is vettek részt az önkormányzati szerv felügyelőbizottságának munkájában).

A gyengén teljesítő párt taglétszáma Hajdú-Biharban az Index információi meghaladja a háromezret. A vasi fiktívtag-botrány idején többször felmelegített pletyka szerint a megyében is jelentősen eltúlozták a valójában aktív MSZP-sekhez képest a regisztrált tagság méretét. Más megyékben is megtörtént már, hogy az országos és a megyei tagnyilvántartás között eltérés volt. Vas megyében például kiderült, hogy olyan párttagok is szerepeltek a nyilvántartásban, akiknek már régen semmi közük nincs a párthoz, ennek ellenére képviselője útján szavazhattak a megyei vezetőkről, vagy akár országgyűlési képviselőjelöltekről. Az Indexnek több neve elhallgatását kérő MSZP-s most Oláh Lajos lemondásának hátterében szintén a papírtagság ügyét látja.

A Vas megyei tagrevíziót a múlt hónapban folytatták le szigorú, országos kontroll alatt. A tagok megszámlálása után jelentős eltérést mutatott a korábbi és az új eredmény. Tagrevíziót tartottak nemrég Zuschlag János választókörzetében is, ahol a tagok húsz százalékával nem tudtak elszámolni, és a helyi tagság egy része a revízió lefolytatásának módját is reklamálja a párt vezetésénél.