Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Olajon csúszhat el a bíróság

2001.07.11. 15:01
Váratlan fordulat következett be a néhány hónappal ezelőtt olajszőkítésért elítélt ötvenhárom vádlott ügyében: egy férfi valamennyi vádpontot magára vállalta, de ellene elévülés miatt nem indulhat eljárás. A Csongrád Megyei Bíróság elnöke úgy véli, a férfi valószínűleg csak az ötvennegyedik lesz, és nem az egyetlen, aki az egész olajszőkítésért felel. A szegedi ügyészség perújítást rendelt el, az APEH újra nyomoz.
A Szegedi Városi Ügyészség perújítást rendelt el az olajszőkítésért elítélt Cs. László és társainak ügyében - nyilatkozta az Indexnek Burillák Attila, az APEH szóvivője. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága a Csongrád megyei szervezetüket bízta meg a soron kívüli nyomozás lefolytatásával. A szóvivő hangsúlyozta, minden körülményre tekintettel lesznek, és igyekeznek mielőbb befejezni a vizsgálatot.

Az elsőfokú ítélet egyszer már megalapozatlan volt

Ahogy a Magyar Hírlap is megírta, a nyolc-tíz évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmények miatt ötvenhárom személyt ítéltek el, de a napokban váratlan fordulat következett be, mivel az APEH-nél megjelent egy férfi, aki magára vállalta a nevezetes olajügy valamennyi vádpontját. Hejdrich Gábor, a megyei bíróság elnöke az Indexnek elmondta: a Csongrád Megyei Bíróság megalapozatlanság miatt egyszer már hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. További bizonyítást írt elő, amelynek befejeztével a városi bíróság újra meghozta elmarasztaló döntését. Ezt másodfokon a megye néhány hónappal ezelőtt hagyta jóvá, így a vádlottak többségét pénz- és börtönbüntetésre ítélték.

Hejdrich Gábor nem hiszi, hogy a sajtóban csak S. D.-ként nevezett férfi minden vádpontot magára tud vállalni egy ilyen szövevényes bűntényben. Valószínűleg ő csak az ötvennegyedik lesz, és nem az egyetlen, aki az egész olajszőkítésért felel.

Ügyeskednek az ügyvédek?

Az önmagát feladó férfi ellen elévülés miatt nem indulhat eljárás, így valószínű, hogy csak az ügyvédek ügyeskedése áll a háttérben. Ha az APEH nyomozói igazolják az állítását, akkor a jelenleg börtönbüntetésüket töltő elítéltek szabadlábra kerülhetnek. A nyomozás azonban több hónapig is eltarthat.