Vilmos
10 °C
22 °C

Az MDF-kormányokat is elmarasztalják az új olajjelentésben

2000.09.21. 21:00
Írásba foglalta az Országgyűlés Alkotmány és Igazságügyi Bizottsága az olajügyekkel kapcsolatos határozati javaslathoz készített módosító indítványát. Ez az anyag a Fidesz olajbizottsági tagjai által készítettnél jóval bővebb dokumentum, amely nem csak a szocialista kormányokat, de az Antall- és Boross- kormányt is elmarasztalja az olajügyekért. Ha a parlament jövő heti plenáris ülésén elfogadná a javaslatot, értelmetlenné válna az olajbizottság további működése, amely a koalíciós pártok egyeztetése alapján november 30-ig készítené el saját jelentését.
A Fidesz három képviselőjének olajjavaslata helyett tegnap egy sokkal hosszabb, immár az Antall-, Boross-kormányokat is elmarasztaló határozati javaslatmódosítást fogadott el a parlament alkotmányügyi bizottsága, de továbbra is felelőssé teszik a Németh-, illetve a Horn-kormányt is a kialakult helyzetért.

MDF-kormányok: nem volt kellő hatékonyság

A kormánytöbbség által megszavazott szöveg szerint az Antall-kormány és a Boross-kormány a rendszerváltást követően bekövetkezett robbanásszerű gazdasági, jogi és intézményi változások közepette megindult gazdasági bűncselekményhullámmal nem tudta kellő hatékonysággal felvenni a küzdelmet, mivel nem rendelkezett a megfelelő tapasztalattal, szakembergárdával.

Szocialista kormányok: személyes elmarasztalások

Nem fogalmaz azonban ilyen diplomatikusan a kormánypártiak olajjelentése a Németh- és a Horn-kormány felelősségéről. A Németh-kormánynak azt róják fel, hogy ,,úgy kezdett hozzá a szocializmus gazdaságvédelmi intézményeinek lebontásához, hogy nem gondoskodott az új helyzetnek megfelelő nyilvántartási, számbavételi, ellenőrzési, gazdaságvédelmi intézmények kellő időben való felállításáról".

A Horn-kormányt marasztalják el a leghosszabban, mintegy háromnegyed oldalon keresztül, személyesen is megemlítve Horn miniszterelnökön kívül Kuncze Gábor akkori belügy-, Pál László, Dunai Imre ipari minisztereket, illetve Hujber Ottó vállalkozót és Máté László MSZP-s pártpénztárnokot.

Két jelentés, kivonuló ellenzék

A dokumentum vélhetően az olajbizottsági meghallgatások alapján elemzi az elmúlt tíz év olajos történéseit. Jóval bővebben, mint az első, fideszesek által jegyzett módosító javaslat. A dokumentum abból a szempontból nem változott, hogy elfogadása esetén különféle vizsgálatokra kérné a miniszterelnököt, az igazságügyi és belügyi tárcákat, az ügyészséget és a bíróságokat.

Az alkotmányügyi bizottság szerdai üléséről egyébként a szocialista képviselők kivonultak, miután úgy vélték: ha elfogadják a koalíció olajjelentését, szükségtelenné válik a Pallag László vezette olajbizottság tevékenysége. Azt sem tartják ésszerűnek, hogy két jelentés készüljön ugyanarról az ügyről, márpedig a koalíciós javaslatot nem lehet másképp értékelni, mint egy összefoglaló jelentést.

Pallag nem nyilatkozik

Megpróbáltuk kideríteni, mi a véleménye az új javaslatról Pallag László olajbizottsági elnöknek, ám megkeresésünkre elfoglaltságára hivatkozva kitért a válaszadás elől. Korábban azonban elfogadhatatlannak nevezte az akkor még fideszes javaslatként közkézen forgó tervezetet.

Lapértesülések szerint azért nem volt benne a korábbi anyagban az MDF-re vonatkozó rész, mert attól tartottak: a koalíció legkisebb pártja ez esetben nem támogatja a szavazáskor a kormánypárti javaslatot, melyet - az erőviszonyokat figyelembe véve - az MDF nélkül nem szavazná meg a parlament.

A tervek szerint kedden döntenek az alkotmányügyi bizottság módosító indítványáról.