Valér
-1 °C
0 °C

Nem függesztették fel Pallag mentelmi jogát

2000.09.26. 17:53
Kedden este szavazott az Országgyűlés Pallag László, kisgazda olajbizottsági elnök mentelmi ügyében. Ugyancsak szerepelt a T. Ház napirendjén a Fidesz olajjelentésének több változata is. Az egyik csak a szocialista kormányokat, míg egy másik az Antall-kormányt is felelőssé tette volnai az olajügyekért. A T. Ház végül úgy határozott, Pallag László mentelmi jogát nem függesztik fel, az olajbizottság pedig november 30-áig folytathatja munkáját.
Kedden kora este határozott a parlament Pallag László kisgazda olajbizottsági elnök mentelmi ügyéről. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azért kérte a képviselő kiadását, mert több magánvádas eljárást is kezdeményeztek ellene, miután egy sajtótájékoztatón Nógrádi Zsolt vallomására hivatkozva fontos posztokat betöltő személyekről állította: érintettek az olajügyekben. Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága legutóbbi ülésén úgy döntött: javasolja a mentelmi jog fenntartását, mert Pallag László nyilatkozata, a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos kereteit nem lépte túl. Az országgyűlés várhatóan nem adja ki a képviselőt, mert ehhez kétharmados támogatásra volna szükség, s egyedül az MDF frakciója határozott úgy, hogy nem áll az igazságszolgáltatás útjába, ezért kiadná Pallag Lászlót.

Kedden határoz a parlament Pallag László mentelmi ügyéről
Szintén keddi ülésén foglalkozott a T. Ház a Fidesz olajügyekkel kapcsolatos módosító javaslataival, és csak azt fogadták el közülük, hogy az olajbizottság november 30-án fejezze be munkáját. A szocialisták négypontos határozati javaslatát ugyanakkor csak 3 hét múlva tárgyalják. Az MSZP azt szeretné elérni, hogy a parlament kérje fel a legfőbb ügyészt önálló olajügyeket feltáró munkacsoport létrehozására. Felkérné továbbá az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy az olajügyek bírósági tárgyalására biztosítson soronkívüliséget. A miniszterelnököt egy olyan vizsgálat lefolytatására kérné, amely tisztázza: milyen jogsértések, illetve mulasztások történtek az olajügyek felderítése kapcsán. A javaslat alapján az Országgyűlés felkérné az igazságügy-minisztert és a pénzügyminisztert, hogy az illetékes állami szervek bevonásával vizsgálják meg: a jelenleg hatályos jogszabályok adnak-e lehetőséget az úgynevezett olajügyekhez hasonló visszaélésekre.

A fideszes javaslatok a szocialista elképzeléseket magában foglalva azt is tartalmazták: kit milyen mértékű felelősség terhel a történtekért. Az olajbizottság fideszes tagjai által jegyzett módosító javaslat a szocialista kormányokat marasztalta volna el az olajügyekért. Répássy Róbert kiegészített javaslata szerint az Antall-kormányt is felelősség terheli a visszaélésekért. A kisgazdák koalíciós egyeztetést kezdeményeztek a javaslatokról, és a mostani szavazáson egyik tervezetet sem fogadta el az Országgyűlés.

Bokszmeccs, mint halaszthatatlan közfeladat

Az azonnali kérdések órájában több ellenzéki képviselő is a miniszterelnök külföldi tartózkodásán élcelődött, amikor Gyimóthy Géza, parlamenti alelnök bejelentette: a miniszterelnökhöz intézett kérdésekre a kormányfő halaszthatatlan közfeladatai miatt más válaszol. Filló Pál (MSZP) viccesen megjegyezte Orbán Viktor halaszthatatlan közfeladata kedden délelőtt például az volt, hogy Sydneyben ellátogatott egy bokszmérkőzésre.

Kistérségi Fidesz-menedzser

Kiss Zoltán (SZDSZ) annak a véleményének adott hangot, hogy a kistérségi menedzseri poszt létrehozásával a Fidesz elkezdte a felkészülést a 2002-es választásokra. Nehezményezte, hogy a menedzserek kiválasztása nem szakmai, hanem politikai alapon történik. Példakén említette Salgótarjánt, ahol a helyi Fidesz-elnök titkára nyerte el a tisztséget, Dombóvár ügyeit egy mobiltelefon-kereskedő vette kezébe, Tamásinak pedig egy pesti vállalkozó jutott. Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint egyértelműen szakmai döntések születtek. Jelezte: nem tudja, de nem is akarja ,,téveszméi rabságából" kiszabadítani az SZDSZ-es képviselőt. Szerinte csupán kiragadott példákról van szó. Kiss Zoltán válaszában közölte: az idő rövidsége miatt nem sorolt fel több példát, számára egyértelmű, hogy a Fidesz klientúrát akar kialakítani.

Üzleti titkok az imázsközpont szerződéseiben

Veress János (MSZP) azt sérelmezte interpellációjában, hogy Keller Lászlóval közösen hiába fordultak az Országimázs Központhoz. A képviselők az adótörvények vitájához szerettek volna felkészülni az Országimázs Központ szerződéseiből, ezekbe azonban nem nyertek betekintést. Veress arról érdeklődött, milyen köztisztviselői előélete van Tóth Zoltán István központvezetőnek, illetve mikor és hol tette le a köztisztviselői vizsgát.

Bogár László válaszában kifejtette: nem hibáztak az Országimázs Központban, mert a kért szerződések üzleti titkokat tartalmaznak. Az államtitkár szerint személyes adat, hogy ki hol és mikor tett vizsgát és az is, hogy milyen szakmai tapasztalata van munkatársainak, így erre nem válaszolt. Veress a válasz alapján konstatálta, hogy Tóthnak nincsenek meg a megfelelő bizonyítványai, ezért felajánlotta: hozzájárul a központ vezetőinek képzési költségeihez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!