Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Deutsch népszavazáson döntene a budapesti olimpiáról

2003.04.23. 14:45
Deutsch Tamás szerint a 2012-es olimpiáról ősszel egy országos népszavazás keretében kellene dönteni. A Fidesz alelnöke úgy látja, hogy nincs rosszabb esélye Budapestnek a megrendezésre, mint a németek által favorizált Lipcsének.
Deutsch Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pártja támogatná, ha a 2012-es olimpia kérdésében ősszel népszavazás döntene. Szerinte az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után, a tényleges olimpiai pályázat elkészülte előtt kell megtartani a referendumot.

Deutsch: Demszky szeretné is meg nem is az olimpiát

Mindehhez Deutsch szerint a Fővárosi Közgyűlésnek meg kellene erősítenie korábbi az olimpiarendezés ügyében hozott határozatát. A volt sportminiszter kifogásolta, hogy a közgyűlés erről a kérdésről csütörtökön csak a 44. napirendi pontként tárgyal. Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Demszky Gábor főpolgármester azt írta levélben Jánosi Györgynek, hogy a főváros akkor is támogatja a kormány álláspontját az olimpiarendezés ügyében, hogy ha az pozitív, és akkor is, ha negatív.

A fideszes politikus megítélése szerint több tízezer jövőbeni munkahelyet "veszít el" a kormány, ha 2012-ben mégsem rendezünk olimpiát. Deutsch utalt arra, hogy az olimpiarendezés évente egy százalékkal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez, ráadásul infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, uniós támogatásokat jelentene.

A német olimpiai bizottság Lipcsét támogatja a 2012-es olimpiarendezés ügyében, ezzel kapcsolatban Deutsch azt mondta, hogy a város jelenleg semmivel sem fejlettebb, sőt fejletlenebb Budapestnél.