Aliz
6 °C
14 °C

A lakosság fele támogatja az olimpiai pályázatot

2002.02.05. 07:17
A falusi polgárok támogatják leginkább az olimpia megrendezésének ötletét, annak ellenére, hogy sokan közülük úgy vélik: a játékokkal csak Budapest járna jól - derül ki a Medián felméréséből. A pályázat benyújtását nagyjából annyian helyeslik, , mint ahányan ellenzik.
A Medián eddig három alkalommal, tavaly júniusban, szeptemberben, majd legutóbb január 11. és 13. között - tehát a támogató aláírásgyűjtések megindítása előtt - készített felmérést a magyar olimpiai pályázat megítéléséről. Ahogy a Népszabadságban ismertetett felmérésből kiderül: az ötlet felvetése óta alig változott a lakosság véleménye az olimpiáról.

Fele ige, fele nem

Az elmúlt fél évben a lakosság csupán ötöde tartotta valószínűnek, hogy a siker reményében pályáznánk. A kezdeményezés támogatói végig kevesebben voltak, mint az ellenzői, de arányuk így is több mint a kétszeresét tette ki azokénak, akik bizakodtak a sikerben.

Szeptemberben megnőtt az ellenzők tábora, ám ez az ideiglenes visszaesés a medián elemzése szerint feltehetően a szeptember 11-i terrortámadások hatásaival hozható összefüggésbe. Mindenesetre az idén januárban már ismét csökkent a különbség: a lakosság 45 százaléka helyeselte és 51 százaléka ellenezte a pályázat benyújtását.

Az olimpia mellett szóló érvek nagyobb részét továbbra is elfogadják az emberek: megrendezése a válaszadók többsége szerint növelné az ország nemzetközi tekintélyét, és fellendítené a gazdaságot.

A falusiak körében a legnépszerűbb az ötlet

Az ellenérvek közül sokan egyetértenek azzal, hogy a rendezéssel kizárólag a játékokat rendező főváros járna jól, és a vidék semmi hasznát nem látná. Ezzel az állítással főleg a kistelepüléseken élők értenek egyet, holott egyébként éppen a falusi polgárok támogatják a leginkább az olimpia ötletét.

A napilapban közölt közvéleménykutatás szerint ebben az ügyben a politikai beállítódás határozza meg a leginkább a véleményalkotást. A Fidesz-MDF-szavazók döntő többsége helyesli a tervet. Így fordulhat elő, hogy éppen vidéken népszerűbb az olimpia gondolata, hiszen a közös lista támogatottsága is a vidéki lakosság körében a legnagyobb.

Az iskolázottság hatása a Medián szerint azért nincs hatással a véleményekre, mert míg a jobboldali szavazók körében az iskolai végzettséggel nő a támogatók aránya, addig a baloldalon éppen fordított az összefüggés, hiszen az egyes szavazói táborok többségi álláspontját főleg a politikailag jobban tájékozott (általában a képzettebb) választók követik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?