Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A lakosság fele támogatja az olimpiai pályázatot

2002.02.05. 07:17
A falusi polgárok támogatják leginkább az olimpia megrendezésének ötletét, annak ellenére, hogy sokan közülük úgy vélik: a játékokkal csak Budapest járna jól - derül ki a Medián felméréséből. A pályázat benyújtását nagyjából annyian helyeslik, , mint ahányan ellenzik.
A Medián eddig három alkalommal, tavaly júniusban, szeptemberben, majd legutóbb január 11. és 13. között - tehát a támogató aláírásgyűjtések megindítása előtt - készített felmérést a magyar olimpiai pályázat megítéléséről. Ahogy a Népszabadságban ismertetett felmérésből kiderül: az ötlet felvetése óta alig változott a lakosság véleménye az olimpiáról.

Fele ige, fele nem

Az elmúlt fél évben a lakosság csupán ötöde tartotta valószínűnek, hogy a siker reményében pályáznánk. A kezdeményezés támogatói végig kevesebben voltak, mint az ellenzői, de arányuk így is több mint a kétszeresét tette ki azokénak, akik bizakodtak a sikerben.

Szeptemberben megnőtt az ellenzők tábora, ám ez az ideiglenes visszaesés a medián elemzése szerint feltehetően a szeptember 11-i terrortámadások hatásaival hozható összefüggésbe. Mindenesetre az idén januárban már ismét csökkent a különbség: a lakosság 45 százaléka helyeselte és 51 százaléka ellenezte a pályázat benyújtását.

Az olimpia mellett szóló érvek nagyobb részét továbbra is elfogadják az emberek: megrendezése a válaszadók többsége szerint növelné az ország nemzetközi tekintélyét, és fellendítené a gazdaságot.

A falusiak körében a legnépszerűbb az ötlet

Az ellenérvek közül sokan egyetértenek azzal, hogy a rendezéssel kizárólag a játékokat rendező főváros járna jól, és a vidék semmi hasznát nem látná. Ezzel az állítással főleg a kistelepüléseken élők értenek egyet, holott egyébként éppen a falusi polgárok támogatják a leginkább az olimpia ötletét.

A napilapban közölt közvéleménykutatás szerint ebben az ügyben a politikai beállítódás határozza meg a leginkább a véleményalkotást. A Fidesz-MDF-szavazók döntő többsége helyesli a tervet. Így fordulhat elő, hogy éppen vidéken népszerűbb az olimpia gondolata, hiszen a közös lista támogatottsága is a vidéki lakosság körében a legnagyobb.

Az iskolázottság hatása a Medián szerint azért nincs hatással a véleményekre, mert míg a jobboldali szavazók körében az iskolai végzettséggel nő a támogatók aránya, addig a baloldalon éppen fordított az összefüggés, hiszen az egyes szavazói táborok többségi álláspontját főleg a politikailag jobban tájékozott (általában a képzettebb) választók követik.