Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Deutsch a közoktatásban tanítaná az olimpiai ismereteket

2002.03.10. 17:01
Olimpiai ösztöndíjrendszert kíván bevezetni a felsőoktatásban és az olimpiai ismeretek tanítását tartja szükségesnek a közoktatásban az Ifjúsági és Sportminisztérium. Deutsch Tamás sportminiszter szerint hazánk fejlettsége 2012-ben mindenképpen lehetővé teszi majd az olimpia lebonyolítását.
Olimpiai ösztöndíjrendszert kíván bevezetni a magyar felsőoktatásban szeptembertől az Ifjúsági és Sportminisztérium - jelentette be Deutsch Tamás vasárnap Galyatetőn. Az Olimpia Magyarországon című Heves megyei konferencián a sportminiszter elmondta: a 2012-es budapesti ötkarikás játékok megrendezéséhez sok, speciális ismeretekkel rendelkező szakemberre lesz szükség, a most elsőéves hallgatók pedig akkor fejezik be tanulmányaikat, amikor a felkészülés döntő szakasza elkezdődik.

Olimpiai ismeretek a közoktatásban

Deutsch Tamás azt is bejelentette, hogy már az idén megkezdik az önkéntesek kiválasztását. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Sydneyben 60 ezer segítő működött közre, akik ezt megelőzően komoly képzésen vettek részt.

Szükségesnek tartja továbbá az olimpiai ismeretek tanítását a magyar közoktatásban, mert ezek a magyar kultúra, az általános műveltség részét képezik. A sportminiszter úgy vélekedett, hogy éppen a kulturális hagyományainkba mélyen beágyazott sportszeretet az, amely igazi motorja lehet a 2012-es játékok megrendezésének. Hozzátette: a modern magyar sport - nem utolsósorban 149 olimpiai aranyérmének köszönhetően - a nemzeti önazonosság-tudat részét képezi.

'A szocializmus 50 esztendeje'

további hajtóerő a gazdasági felzárkózás szükséglete, illetve a szocializmus 50 esztendeje alatt meglazult társadalmi kötőerő megerősítése. Ez utóbbi eléréséhez nincs jobb program, mint az olimpia megrendezése - szögezte le. A sportminiszter végül hangsúlyozta, hogy a következő évtized elejére Magyarország gazdasági és infrastrukturális fejlettsége mindenképpen lehetővé teszi majd az olimpia lebonyolítását.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem, hogy mikor?

Úgy vélte, nem az a valódi kérdés, lesz-e olimpia, hanem az, hogy mikor lesz: azaz Magyarország megkapja-e már a rendezés jogát 2012-re, vagy csak 2016-ban lesz lehetőség a világesemény fogadására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!