Klaudia
-4 °C
2 °C

Olimpia: majd egyszer

2003.04.30. 18:54
A kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, nem állnak rendelkezésre a szükséges források - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő tájékoztatón, a fővárosban. Deutsch Tamás szerint minden kormányzati megállapítás ellenére Magyarország alkalmas arra, hogy sikeres, a győzelemre esélyes pályázatot nyújtson be.
Magyarország és Budapest 2012-ben nem tud olimpiát rendezni, mivel nincsenek meg hozzá a szükséges források - jelentette ki a kormányszóvivő. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány szeretne olimpiát rendezni, ezért egy, a sport-, a pénzügy- és a gazdasági miniszterből álló tárcaközi bizottság vizsgálja meg azt, hogy milyen fejlesztések és források szükségesek, illetve mikorra lesz megvalósítható cél az olimpiarendezés.

Az olimpiai nem politikai kampányügy, nem csupán ötlet, sportkérdés, hanem átfogó fejlesztési, politikai, társadalmi kérdés - hangsúlyozta Gál J. Zoltán.

Másra kell a pénz

Demszky helyesli a döntést
Demszky Gábor főpolgármester szerint a kormány józan és megfontolt döntést hozott, amely a realitások talaján állva ítélte meg a 2012-es olimpia megrendezésének lehetőségét.

A főpolgármester a kormánydöntésre reagálva szerdán az MTI-nek elmondta: Budapest számára ez nem egy elszalasztott lehetőség, hanem egy reális, a valódi helyzet figyelembe vételével született döntés.

Az olimpia teljes megvalósításához 4600 milliárd forintra lenne szükség, ami egy év teljes központi költségvetése. A következő tíz évben 720 milliárd forint költségvetési többletforrásigény merülne fel, ami - a kormányszóvivő szavai szerint - több, mint az egészségügy reformjához szükséges költségek összessége, továbbá ennyi pénzből az agrártámogatásokat évente 50 százalékkal lehetne emelni.

Ebből a pénzből megvalósítható szinte a teljes autópályaprogram. Ez az összeg ötszöröse a Vásárhelyi-terv költségeinek. Ennek a pénznek az előteremtéséhez a személyi jövedelemadót 6-7 százalékkal kellene emelni - mondta a kormányszóvivő.

Megvalósíthatatlan téma

Schmitt Pál elfogadja a döntést
Schmitt Pál rendkívül sajnálja, hogy a kormány nem tud pénzügyi garanciát adni a 2012-es olimpia megvalósításához Budapest számára, de tiszteletben tartja és elfogadja a döntést.

- A magyar sport megérdemel egy olimpiát, nem szabad lemondani arról, hogy esetleg később pályázzunk a játékok megrendezésére. Schmitt Pál hozzátette, minden ezzel kapcsolatos tervezésnek örül és szívesen részt vesz benne.

Megjegyezte, Magyarországot és Budapestet a sztrádaépítéssel, a főváros fejlesztésével, a kollégiumépítéssel lehet alkalmassá tenni az olimpia megrendezésére. Kijelentette, a kormány nem hajlandó az ország és a főváros presztízsét veszélyeztetni azáltal, hogy egy megvalósíthatatlan témára ad be pályázatot.

A kabinet júniusban megtárgyalja a magyar sport átfogó fejlesztési stratégiáját. Ennek végrehajtása 2004-ben megkezdődik. A stratégia legfontosabb pillérei a diák- és egyetemi sport, az utánpótlás-nevelés és a versenysport működési feltételeinek javítása, regionális sportközpontok létesítése és országosan kiemelt sportlétesítmények fejlesztése - fejtette ki a kormányszóvivő.

A Fidesz szerint alkalmatlan a feladatra a kormány
Deutsch Tamás szerint minden kormányzati megállapítás ellenére Magyarország alkalmas arra, hogy a 2012-es olimpia megrendezése érdekében sikeres, a győzelemre esélyes pályázatot nyújtson be. Deutsch Tamás úgy fogalmazott: sajnos Magyarországnak olyan kormánya van, amely alkalmatlan arra, hogy pályázatot nyújtson be a 2012-es olimpiára.

A politikus közlése szerint a magyar polgárok szinte kivétel nélkül támogatják azt az elgondolást, hogy Budapesten ötkarikás játékokat rendezzenek.