Budapesti olimpia: túl nagy a kockázat

2003.03.05. 17:30
Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát és paralimpiát kíván rendezni - mondta Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerdán, miután a kormány tárgyalt az olimpiával kapcsolatos megvalósíthatósági tanulmányról.
A miniszter szerint lehet olimpiát rendezni Budapesten, és ő elvben támogatja is, azonban a tanulmány szerint túl nagy kockázattal járna a vállalkozás, mivel mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne.

32 új sportlétesítmény kellene

A rendezéshez 2012-ig szükség lenne egy nagy olimpiai stadionra, 4 új kisebb stadionra, 11 sportcsarnokra, és 16 egyéb sportlétesítményre. Jelenleg egyetlen olyan sportlétesítmény sincs Budapesten, mely átalakítás nélkül alkalmas olimpiai rendezvények befogadására.

A miniszter szerint csak abban az esetben lehetne biztonsággal megrendezni az olimpiát, ha növelnék az adókat, ha más tárcáktól vonnának el forrásokat, és ha a magyar gazdaság stabilan évi 4-4,5 százalékos növekedést produkálna.

- Az olimpiát mindig város rendezi. A kormány felhívja a budapesti közgyűlés és a MOB figyelmét a kockázatokra, és majd ha a két testület ezek tudatában kialakítja a maga álláspontját, vissza lehet térni arra, hogy a főváros kandidáljon-e - mondta Jánosi. A pályázásról július 15-ig kell hivatalosan értesíteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). Döntés a 2012-es helyszínről a 2005-ös szingapúri NOB-ülésen lesz.

Rejtőzködő záradék

A miniszter bejelentette, csak most értesült arról, hogy a sportaréna szerződése tartalmaz egy záradékot, miszerint 2013-ig Budapesten nem épülhet 7000 főnél nagyobb befogadóképességű sportlétesítmény, csak akkor, ha az olimpiai helyszín lehet.  • Hírek
  • Bankszámla