Márk
13 °C
28 °C

Sportállások politikusoknak

2003.04.25. 14:44
A Fidesz súlyos politikai támadásként értelmezte, hogy az MSZP szóvivője a MOB-elnökségről való lemondásra szólította fel Schmitt Pált, mert elvállalta az ellenzéki párt alelnöki megbízatását. A Fidesz szerint eddig természetes volt a politika és a sport személyi összefonódása, a rivális politikai erő csupán a pártátalakítást akarja megtorpedózni. Kétségtelen, hogy a képviselők és pártemberek funkciógyűjteményében az előző ciklusokban is előkelő helyet foglaltak el a klub- és szakosztályi tisztségek, de Baráth Etele, a MeH államtitkára és Köpf Károly, a GyISM helyettes államtitkára kinevezése után lemondott MOB-megbízatásairól.
A nagyobbik ellenzéki párt elnöksége szerint "gyűlöletkampány" indult Schmitt Pál ellen, akit Orbán Viktor felkért, legyen Fidesz-alelnök . A sportdiplomata kedden jelentette be, hogy belép a pártba, bár továbbra sem kívánja feladni társadalmi megbízásait, és marad a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az MSZP szóvivője ezután döntésre szólította fel az új alelnökjelöltet, hangsúlyozva, "az olimpiai eszme szellemisége teljesen idegen" a politikai szerepvállalástól.

Kölcsönös előnyök

Schmitt Pál
A Fidesz másik alelnökjelöltje, Pokorni Zoltán érvelése szerint a Schmittet támadók "elfeledkeztek" arról, hogy egyes sportági szövetségekben szocialista politikusok elnökök. Az elmúlt években a klubok és szövetségek szívesen választottak vezetőt a "befolyásos" politikai szervezetekből.

A protokolláris előnyök mellett a képviselők pártfogásától, befolyásától ugyanis költségvetési, szponzori pénzeket is remélnek. Így számos miniszter, képviselő, pártember vállalt ilyen posztot, ami nekik is előnyökkel járhatott, hiszen például a szakszövetségek vezetőit automatikusan meghívják az olimpiai játékokra.

Szövetségi elnökök

Tény, hogy Baráth Etele a kajak-kenu szövetség első embere; a triatlonszövetség küldöttgyűlésén el is hangzott, hogy azért hívják meg Szekeres Imrét elnöknek, mert anyagi hasznot is remélnek személyétől. Hozzájuk hasonlóan került kapcsolatba a szocialista Kapolyi László az Újpest FC-vel. Őt azért hívták meg, mert néhány állami cég felmondta az előző kormány idején kötött támogatási szerződést. A klub az egykori ipari miniszter kapcsolataitól remélt kiutat a nehéz anyagi helyzetből.

Feltehetően így választották a Pécsi VSK kosárlabdacsapatának társadalmi elnökévé Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét. A mai szakszövetségi vezetők közül egyedül Gémesi György kivétel, ő a Magyar Vívószövetség élére nem politikai megfontolásból került, hanem sportmúltja miatt. Baráth Etele, a MeH és Köpf Károly, a GyISM jelenlegi államtitkára korábban, Schmitthez hasonlóan, tagja vol a MOB-vezetőségének, de kinevezésükkor lemondtak olimpiai tisztségükről. Baráth a MOB-alelnökségéből, Köpf az igazgatói székből távozott.

Klubok és az olimpia

A klubelnökség egyébként az előző ciklusban volt különösen népszerű a politikusok körében. Orbán Viktor exminiszterelnök kedvenc sportágában, a fociban az akkori kormány több tagja is befolyásos szereplővé vált: Torgyán József és Szabadi Béla a Ferencváros, Lányi Zsolt, az Újpest, Szabó János pedig a Kispest élére "küzdötte magát." A MSZP-s Katona Béla riválisait megelőzve már korábban került a Vasas élére.

Ennek ellenére az olimpiai eszme és politika összeférhetetlensége csak akkor került elő érvként, amikor a választási kampányban a Fidesz ötkarikás plakátokkal indult a választási küzdelemben. Az MSZP akkor azt kifogásolta, hogy a Fidesz választási kampányában is közreműködő Happy End Kft. kapta meg az olimpiareklám 280 millió forintos megrendelést az Országimázs Központtól. Az akkori kormánypárt aláírási kampányt is szervezett, ám az összegyűjtött íveket végül nem adták át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Budapesten vendégeskedő elnökének, Jacques Rogge-nak.