Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Agyhártyagyulladás elleni vakcinát rendelt a honvédség

2003.01.23. 13:29
Több ezer adag új típusú, a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltóanyagot rendelt soron kívül az Afganisztánba induló katonák számára a Magyar Honvédség - értesült a Magyar Hírlap. A szert már évekkel ezelőtt rendszeresítették a NATO országok hadseregeiben, de Magyarországon csak júniustól oltják ezzel a bevonulókat.
Kétezer adag új típusú, gennyes agyhártyagyulladás elleni oltóanyag érkezik Magyarországra, hogy az Afganisztánba induló katonákat beolthassák. A vakcina pillanatnyilag nem kapható a magyar kereskedelmi forgalomban, pedig rendelkezik a forgalomba hozatalhoz szükséges hivatalos dokumentációkkal. A Smith Kline Beecham által gyártott anyag a betegség több típusa, az A, a B, és a közelmúltban a szombathelyi laktanyában egy kiskatonát megfertőző W135 ellen is védelmet nyújt.

A NATO-ban rendszeresített

A NATO-ban évek óta rendszeresített oltóanyaggal júniustól Magyarországon is beoltják a bevonulókat. Ez az anyag nem élvez tb-támogatást, ezért jóval drágább, mint a csak az A és B típusok ellen védőé. Svéd László, a Magyar Honvédség csoportfőnöke szerint azért rendelték meg gyorsan a szert, hogy a katonákat a kiutazásukkor megegyező egészségi állapotban hozhassák vissza.