Vilma
3 °C
13 °C

Medgyessy: Magyar Bálint marad

2003.06.06. 14:45
Az oktatási miniszter felmentését szorgalmazza Áder János, a Fidesz frakcióvezetője Medgyessy Péter miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében. Áder János szavai szerint Magyar Bálint olyan helyzetet teremtett, amelyben a kormányfőnek választania kell. "Magyar Bálint oktatási miniszter a helyén marad" - reagált Medgyessy Péter miniszterelnök Áder János felvetésére.
Áder János - négy konkrét ügyet felsorolva - úgy fogalmaz: az már tény, hogy Magyar Bálint több alkalommal nem mondott igazat.

Cisco, Sulinet, NSZI, OM

A Fidesz frakcióvezetője emlékeztet: Magyar Bálint többek között azt állította, hogy "a Cisco 180 millió forintos kifejlesztett programját bocsátotta ingyen Magyarország rendelkezésére. A magyar hozzájárulás nem más, mint ezen program magyar verziójának az elkészítése, ami töredéke ennek az egész összegnek." "A valóság ezzel szemben az, hogy a Cisco ajándéka mindösszesen egy 8 millió Ft-ot érő licence-díj elengedése alig hat hónap időtartamra" - írja Áder János.

A fideszes politikus szerint Magyar Bálint a Sulinet-tender kapcsán azt állította, hogy az egyik potenciális pályázó vendégeként luxusnyaraláson résztvevő munkatársainak egyike sem vesz részt a Sulinet-tender előkészítésében. "Amikor az egyik napilap írásos dokumentumokkal cáfolta ezt az állítást, akkor munkatársát, Koltai Péter informatikai biztost azzal az indokkal küldte el, hogy az félrevezette őt" - jegyzi meg, hozzátéve: egy jegyzőkönyv szerint Magyar Bálintnak tudnia kellett arról, hogy Koltai Péter részt vesz a Sulinet-tender előkészítésében.

Magyar: Hecckampány
Magyar Bálint a minisztériumot az informatikai fejlesztésekkel összefüggésben ért támadások kapcsán kijelentette: "az a Fidesz beszél így, amelynek családi vagyonai gyarapodtak az államhoz kötődő üzletek révén". Sári Lajos helyettes államtitkár lemondásával kapcsolatban hangsúlyozta: a szóban forgó közbeszerzési eljárás jogilag teljesen tiszta volt, de felmerültek személyi érintettségek, amelyek jogszerűtlenséget ugyan nem jelentettek, de amelyeknek egy bizonyos norma szerint véget kell vetni. Magyar Bálint közölte: a közbeszerzési eljárásokat megszigorítják a tárcánál. Kérdésre válaszolva annak a reményének adott hangot, hogy a minisztériumban újabb lemondásokra nem lesz szükség. A tárca elleni támadásokat hecckampánynak minősítette, amely a közoktatási és a felsőoktatási reformfolyamat ellehetetlenítését szolgálja és akadályokat szándékozik gördíteni az ország versenyképessége szempontjából kiemelt fontosságú informatikai fejlesztések elé.
"A felnövekvő nemzedékek tagjainak tartozik példaadással"

Áder szerint Magyar valótlanságot állított akkor is, amikor a Nemzeti Szakképzési Intézet "egyszereplős közbeszerzési versenyét" rendben lévőnek minősítette. Az ellenzéki honatya úgy véli: hasonlóan ellentmondásosak a miniszteri nyilatkozatok annak az ügynek a kapcsán, amelynek során az Oktatási Minisztérium mintegy 2,5 milliárd forint értékű számítástechnikai eszközöket kívánt vásároltatni a felsőoktatási intézményekkel.

Áder hangsúlyozza, hogy az oktatási miniszternek, "aki a felnövekvő nemzedékek tagjainak tartozik példaadással", erkölcsileg fedhetetlennek kell lennie. "Kérem fontolja meg, egy olyan ember kedvéért, aki Önt esetleg személyesen is megtévesztette, érdemes-e kockára tennie kormánya becsületét?" - kérdezi levele végén a Fidesz frakcióvezetője.

Hibátlan és marad

Magyar Bálint oktatási miniszter a helyén marad - reagált Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Áder János (Fidesz) felvetésére, miszerint a kormányfőnek fel kellene mentenie a tárcavezetőt. A miniszterelnök - aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen tárgyalásukat követően Adrian Nastase román kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatót - újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Magyar Bálint az oktatás területén reformot indított el, amely a fiatalok számára a versenyképes tudás megszerzését szolgálja. Álláspontja szerint a miniszter és az általa vezetett tárca az egy életen át tartó tanuláshoz igyekszik biztosítani a feltételeket a jövő nemzedékeknek.

- Az ellenzék nyilván csalódottságában támadja Magyar Bálintot, mert amikor hatalmon volt, elszalasztotta az oktatás megújításának a lehetőségét - jegyezte meg Medgyessy Péter. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyar Bálint semmilyen hibát nem követett el, így nincs ok felmentésének kezdeményezésére. Hozzáfűzte: a miniszternek azok a munkatársai, akik hibáztak, már levonták a megfelelő következtetéseket.