Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az OM elhatárolódik az 'iskolalejárató pályázattól'

2003.10.14. 15:54
Az Oktatási Minisztérium vezetése megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy az egyik oktatási témájú lapban olyan pályázatot írtak ki, amelynek "célja az iskolák és a tanárok lejáratása".
Az Oktatási Minisztérium számos iskolai és oktatási témájú lapot támogat - írják szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményükben. "Természetesen sem korábban, sem a jövőben nem szándékunk beleszólni ezeknek a lapoknak a szerkesztésébe. Ugyanakkor mind a miniszter, mind a tárca vezetése ízléstelennek tartja a meghirdetésre került pályázatot, és rosszallását fejezi ki a kiírásban megfogalmazott célja miatt. Az Oktatási Minisztérium vezetése elhatárolja magát ettől a pályázattól, mert az ilyen jellegű kezdeményezés méltatlan a pedagógusokkal és az iskolákkal szemben" - zárul a közlemény.

Tükör

"Célunk az iskolák és a tanárok lejáratása (ahogy a portás néni mondaná)" - ezzel a szöveggel hirdetett nyáron pályázatot az Iskolakép nevű újság, amelyet az oktatási tárca támogat és a pedagógus-továbbképző központ ad ki. A lap olyan történeteket, elbeszéléseket, iskolai dolgozatokat, beírásokat, leveleket, jegyzőkönyveket, dokumentumokat vár a szülőktől, amelyek az iskolák rossz arcát mutatják meg és tükröt tartanak a pedagógusok elé - értesült a Magyar Hírlap.

A pályázatot meghirdetô Iskolakép című újságot korábban az Alternatív Közgazdasági Gimnázium adta ki, s a lapot most is az iskolában készítik. Horn György, a gimnázium igazgatója egyetért a kezdeményezéssel. A Magyar Hírlap kérdésére elmondta: szándékosan szubjektív képet szeretnének adni az iskolákról, olyat, amelyet a statisztikák, adatok nem mutatnak. A szülô és pedagógus viszonyának tisztázása különösen fontos most - véli Horn György, amikor a közoktatási törvény titoktartási kötelezettséget ír elô a tanároknak.

Kipontozzák az adatokat

Az egyik újságban megjelentetett felhívásban szó szerint így fogalmaznak: "Célunk az iskolák lejáratása (ahogy ezt a portás néni mondaná), vagy némileg pontosabban: egy kis zsebtükör ravasz elhelyezése a rémesen maszatos, amúgy rettenthetetlen, noha jobb sorsra érdemes osztályfőnök és társai keze ügyébe." Ez csak ironikus megjegyzés - mondta el a a lap kérdésére Takács Géza, a pályázatot kiíró Iskolakép című időszaki újság szerkesztője. A szerkesztő szerint újság következő számát ezért ezekből az elbeszélésekből, dokumentumokból szeretnék összeállítani.

Arra a kérdésre, hogy a beküldött naplók, beírások, dokumentumok nem sértenek-e személyiségi jogokat, Takács Géza mindenkit megnyugtatott: a lényeg az esetek, példák bemutatása, így minden adatot, amely sérthet valakit, kipontoznak a szövegekben.