Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Visszavág a lebukott e-mail olvasgató oktatási tárca?

2003.08.26. 10:27
Visszaéléseket gyanít az Oktatási Minisztérium a budapesti Hallgatói Információs Központ tavalyi beruházásánál, a BRFK augusztus eleje óta nyomoz - olvasható a Magyar Hírlapban. Az ügyben érintett Multinova Kft. egykori ügyvezetője egyébiránt perben-haragban áll a tárcával, miután panaszt tett az adatvédelmi biztosnál, mert elbocsátása után a minisztériumban elolvasták az e-mailjeit.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya augusztus eleje óta nyomoz az OM feljelentésére, annak egyik cége, a Multinova Kft. ügyében. Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentés különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésre és más bűncselekményekre vonatkozik - írja a Magyar Hírlap.

Szabálytalan és hátrányos

A lap úgy tudja, hogy a feljelentés nagyobb része a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Könyvtár beruházása során elkövetett szabálytalanságokat, másik része a projektet irányító Multinova Kft. napi gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat tartalmazza.

A diákközpontot még az Orbán-kormány idején találták ki. A HIK-et nagy viták után a Reviczky utcából elköltöztetett Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár helyén alakították ki másfél milliárd forintos beruházással. Az intézmény tavaly december közepén nyílt meg 13 olvasóteremmel és 300 számítógépes terminállal.

Az OM a kormányváltást követő átvilágítás után bejelentette, hogy a HIK-projektben részt vevők közül senkit sem közbeszerzési eljárással választottak, amiért a felelős a Multinova Kft. A tárca szerint a Baucont Rt.-vet kötött szerződés pedig több szempontból is hátrányos volt.

Hopp, 100 millióval több

A szerződéskötés napján például 100 millió forinttal emelkedett a vállalkozói díj, az rt. ugyanakkor nem nevesítette a pótmunkákat és a műszaki tartalom bővítését. A bútorszállításért felelős Kemabó Kft.-nek indokolatlanul magas, 75 százalékos előleget fizettek, úgy, hogy közben a bútorok raktárban maradtak.

Orbán Imre, a Multinova Kft. korábbi ügyvezető igazgatója mindezzel szemben azt állítja: szó sem volt sem hátrányos, sem szabálytalan szerződésekről. Az igazgató szerint ezt az is bizonyítja, hogy az OM eltávolítása után minden szerződést változatlan formában kifizetett.

Nem szokatlan

Műemléki épületnél egyáltalán nem szokatlanok a hasonló kiegészítő munkák, amelyek összege nem haladta meg a beruházás teljes költségének 8 százalékát, és a pótmunkák elvégzéséről részletes szerződés született. A Kemabó Kft. időre leszállította a diákcentrumba szükséges bútorokat, ám azok fogadására még nem volt alkalmas az épület. A bútorok ezért egy ellenőrzött raktárba kerültek, amelyet az OM tulajdonosi képviselői a helyszínen ellenőriztek.

A Multinova jelenlegi vezetése maradéktalanul kifizette a szerződéses összeget a Kemabónak is - mondta Orbán Imre. Szerinte az nem világos, hogy a feljelentés az általa vezetett időszakra, vagy a beruházást befejező jelenlegi időszakra vonatkozik-e, hisz a tárcától számos vezető kényszerült távozni az utóbbi időben viharos körülmények között.

Kicsinyes bosszú

Orbán Imre tavaly panasszal fordult az adatvédelmi biztoshoz, mivel a minisztériumból való távozása után a tárcánál elolvasták e-mailjeit. Az adatvédelmi biztos szerint az OM-nél "feltételezhetően" a belső szabályok megsértéséből adódó működési hiba történt. Orbán elbocsátása miatt munkaügyi pert is indított az OM ellen, s úgy véli: a feljelentés a tárca kicsinyes bosszúját jelenti. Szerinte ezt támasztja alá, hogy sem ügyvezetősége ideje alatt, sem azóta nem értesítették és véleményét sem kérték ki arról, hogy ellene vizsgálat indult volna.

A tárcánál azt mondták, hogy Orbán elbocsátásában már szerepet játszott az, hogy átvilágították a Multinova Kft. gazdálkodását.