Erzsébet
1 °C
4 °C

Hatszázezer gyerek él nagyon nagy szegénységben

2008.09.15. 16:35
Az elmúlt években újra megnőtt az alultáplált gyerekek száma. A szakemberek szerint az elhanyagoltság, az alultápláltság, a csecsemőgyilkosságok megelőzésére társadalmi és egyéni tudatformálásra és az egészségkultúra fejlesztésére van szükség.

Mélyszegénységben kétszázezer, rejtett szegénységben csaknem kétszer ennyi gyerek él Magyarországon, ennek következtében az elmúlt években újra megnőtt az alultáplált gyerekek száma - mondta Békefi Dezső újszülöttgyógyász hétfőn, az ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) fennállásának ötödik évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Békefi Dezső, az OGYEI "Közös kincsünk a gyermek" elnevezésű gyermekegészségügyi projektje programtanácsának elnöke szerint ez nem csak egészségügyi kérdés, hanem társadalmi is. A rejtett szegénység példájaként említette azokat a családokat, amelyek háztartása fel van szerelve különböző elektronikai eszközökkel, de ezek árát a gyerekek étkeztetésén spórolják meg. Emiatt egyre több az egyoldalú táplálkozás miatt lesoványodott vagy elhízott gyermek.

A "Legyen jobb a gyerekeknek" programon belül - az intézet is részt vesz ebben - ennek leküzdésére indították el a Faluház programot, amelynek keretében hátrányos helyzetű kistelepüléseken védőnők tanítják meg az édesanyákat, családokat a helyes csecsemőápolásra, az étkezési, higiéniai szabályokra - mondta Mészner Zsófia, az OGYEI főigazgatója, hozzátéve: egy ilyen programnak csak legalább egy évtized múlva lesz jelentős eredménye.

Az elhanyagoltság, az alultápláltság, a csecsemőgyilkosságok megelőzésére társadalmi és egyéni tudatformálásra és az egészségkultúra fejlesztésére van szükség - hangsúlyozták a szakemberek.

Békefi Dezső ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a kamaszok szexuális felvilágosításának jelentőségére, rámutatva arra: sokaknak nincs kellő ismeretük a fogamzásgátlás módszereiről, illetve egy nem kívánt terhesség esetén nem tudnak kihez fordulni, ez pedig tragédiához is vezethet.

A most ötéves OGYEI foglalkozik a nemzeti csecsemő- és gyermekegészségügyi programmal is, amelynek legfőbb eredményei között említette Békefi Dezső a védőoltási rendszer korszerűsítését és az újszülöttkori anyagcsereszűrés bevezetését.

Céljaik között szerepel annak elérése, hogy a szülészorvos és a szülésznő mellett egy harmadik szakember is legyen jelen a szülésnél, aki csak az újszülöttel foglalkozik. Erre szerintük azért van szükség, mert a légzésleállások harmada váratlanul következik be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?