Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogszerű volt a szombati demonstráció feloszlatása

2008.09.22. 15:33
Az esti tüntetés feloszlatása jogszerű volt, de az ellentétes érzelmű demonstrálók elkülönítése nem volt megfelelő.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint jogszerű volt szombaton délután az összecsapásig fajuló tüntetés feloszlatása. Az ombudsman munkatársai a helyszínről figyelték a szombati demonstrációkat.

Összecsapások a belvárosban

Tapasztalataik szerint a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvénye elvesztette békést jellegét, amikor többen a Szabadság téren az ott lévő rendőrökre támadtak. Így a rendőrség jogszerűen oszlatta fel a tüntetést. Azt is tapasztalták ugyanakkor, hogy a rendőrök nem akadályozták meg megfelelően, hogy az ellentétes érzelmű tüntetők találkozzanak.

Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel összefüggésben nem tett maradéktalanul eleget az alapjogok védelmével kapcsolatos kötelezettségeinek - fogalmaz az országgyűlési biztos közleménye. A szombat délutánra bejelentett demonstrációk közben olyan körülményt az ombudsman munkatársai nem észleltek, amely szerint sérült volna a gyülekezéshez való jog.