Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az ombudsman szerint sérültek az egyházi iskolába járók jogai

2004.12.15. 17:25
A tanulók védtelenebbek a jogsértésekkel szemben, ezért alappal tarthatnak attól, hogy a tüntetéstől való távolmaradás esetén az iskolában hátrány érheti őket, mondta ki állásfoglalásban Aáry Tamás Lajos ombudsman az oktatási miniszter kérdésére, aki amiatt fordult az oktatási jogok biztosához, hogy négy felekezet iskolái és diákjai a minisztérium elé vonultak tüntetni.

Az oktatási jogok biztosa szerint kizárt a tanulók önkéntes részvétele egy iskola által szervezett tüntetésen, mert az önkéntesség csak akkor valósulhat meg, ha az érintettek biztosak lehetnek abban, hogy a részvétel megtagadása esetén nem éri őket hátrány. Aáry Tamás Lajos az oktatási miniszter kérésére foglalt állást az egyházi iskolák keddi budapesti demonstrációjával kapcsolatban. Az egyházi intézményekkel együtt tüntetők között számos diák is megfordult, akik - a szervezők és saját bevallásuk szerint is önként vettek részt a tüntetésen.

A demonstráció oka az volt, hogy az egyházak szerint intézményeiknek jövőre kevesebb jut a költségvetésből, mint az önkormányzati oktatási intézményeknek. A szervezők valamennyi katolikus közoktatási intézmény számára eljutttatták közleményüket, amelyben felhívták az óvodák és iskolák vezetőit, pedagógusait és diákjait hogy menjenek el a demonstrációra. Az ombudsman szerint a közoktatási intézmények igazgatói e felhívásról levélben értesítették a diákok szüleit, és kérték, hogy a gyermekek ellenőrzőjében írásban jelezzék, hogy elengedik-e őket a tüntetésre.

Nem csak eredeti tartalom

"A joggyakorlás feltételei (...) az önkéntesség hiánya folytán nem állnak fenn, így a tanulókat megillető gyülekezési jogot álláspontom szerint nem lehet eredeti tartalma szerint gyakorolni" - mutat rá állásfoglalásában.

Az ombudsman szerint "az önkéntesség azonban csakis akkor valósulhat meg, ha a tanulók biztosak lehetnek abban, hogy a részvétel megtagadása esetén nem érheti őket hátrány". Amennyiben tarthatnak az iskola hátrányos intézkedésétől, akkor döntésüket nem önkéntes alapon fogják meghozni - tette hozzá. "A gyermekek, tanulók kevésbé tudják jogaikat érvényesíteni, tehát védtelenebbek a jogsértésekkel szemben". "Alappal tarthatnak attól", hogy a tüntetéstől való távolmaradás esetén az iskolában hátrány érheti őket, vélekedik az ombudsman. "Ilyen körülmények között álláspontom szerint a részvétel önkéntessége kizárt" - írja állásfoglalásában.

Az országgyűlés oktatási bizottsága szerdán egy másik üggyel kapcsolatban, felkérte a kormányt, hogy 2005. március 1-jéig vizsgálja meg, hogyan lehet egyértelművé és érvényesíthetővé tenni a pártpolitikai tevékenység tilalmát az iskolákban.