Béla
12 °C
27 °C

Lenkovics lett Gönczöl Katalin utódja

2001.06.19. 15:14
Lenkovics Barnabást megválasztotta a parlament az állampolgári jogok országgyűlési biztosának. Az ombudsman-választások második fordulójában megszavazták Kaltenbach Jenőt kisebbségi ombudsmannak, Takács Albertet pedig általános helyettesnek. Az adatvédelmi biztost azonban nem sikerült választani, mivel a szocialisták alkalmatlannak találták a Fidesz jelöltjét, Maczonkay Mihályt.
A parlament keddi ülésén a jelen lévő képviselők közül 272-en támogatták Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöltjét, Lenkovics Barnabás jogászprofesszort, az ELTE tanárát az állampolgári jogok országgyűlési biztosi posztjára, 55-en nemmel szavaztak, 10 szavazat pedig érvénytelen lett. A parlament az általános helyettesi posztra javasolt Takács Albertet 290 igen és 30 nem arányban, Kaltenbach Jenőt pedig 286 igen, 35 nem és 12 érvénytelen szavazat arányban választották meg kisebbségi ombudsmannak.

Betöltetlen maradt az adatvédelmi biztos poszt

Lenkovics Barnabás
Mivel a szocialisták alkalmatlannak találták Maczonkay Mihályt, a Fidesz jelöltjét az adatvédelmi biztosi posztra, a jelöltet 198 igen, 123 nem és 11 érvénytelen szavazat mellett nem választotta meg a parlament. Legközelebb valószínűleg ősszel kerülhet sor az adatvédelmi biztos megválasztására, mivel nem elképzelhető, hogy Áder János házelenök emiatt rendkívüli ülést hívna össze a parlament nyári szünetében. Ez azt jelenti, hogy június 30-tól nincsen adatvédelmi biztosa Magyarországnak, mivel akkor jár le Majtényi László eddigi ombudsman mandátuma.

Maczonkay Mihály az Indexnek elmondta, hogy nem tartja tragédiának, hogy nem választották meg, úgy véli, volt már ilyen szavazás a parlamentben, annak viszont örül, hogy három másik társát elfogadta az Országgyűlés.

Kényszerszünet a parlamentben

Mivel az MSZP frakciója nem értett egyet azzal a házelnöki javaslattal, hogy a parlament két körben döntsön az ombudsmanok személyéről, egyórás szünetet kért Áder Jánostól, hogy megtárgyalhassák a kialakult helyzetet. A tárgyalási szünet elrendelését azonban kisebb polémia előzte meg: Áder János házelnök ugyanis a házszabály különböző paragrafusaira hivatkozva megvonta a szót a szünetet kérni próbáló szocialista politikusoktól.

Szájer felháborítónak tartja a szavazást
Szájer József felháborítónak tartja, hogy a szocialista politikusok nem szavazták meg az adatvédelmi ombusman-jelöltet. A frakcióvezető úgy véli, hogy az MSZP súlyos alkotmányos hibájából nem lesz június 30. után adatvédelmi biztos. A politikus szerint ha továbbra is ezt a "magatartást" tanúsítja az MSZP, akkor elképzelhető, hogy hosszú ideig üres marad az adatvédelmi biztosi szék.
15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft