Judit
2 °C
7 °C

Egymást okolja a két nagy párt Sólyom jelöltjeinek leszavazásáért

2008.04.15. 16:20
A szocialisták azt állítják, képviselőik igennel szavaztak hétfőn Sólyom László ombudsmanjelöltjeire, és a Fidesz miatt nem sikerült megválasztani a két országgyűlési biztost. A Fidesz azt mondja, biztos, hogy nem szavazott minden MSZP-s a jelöltekre, pedig ezt ígérték.

"Az MSZP frakció megint hazudott, amikor hétfőn azt közölte a köztársasági elnökkel és a közvéleménnyel, hogy a frakció kötelezően "igennel" fog szavazni a két ombudsmanjelöltre" - mondta Répássy Róbert.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint egyértelmű, hogy nem szavazott minden szocialista igennel, hiszen annyi szavazatot sem kaptak a jelöltek, ahány MSZP-s képviselő van. Varju László, az MSZP frakcióigazgatója szerint ugyanakkor a szavazati arányok szerint egyértelmű, hogy csak a szocialisták támogatták mindkét jelöltet és a távolmaradó fideszes képviselőkön múlott a megválasztásuk.

Az Országgyűlés hétfői ülésén harmadik alkalommal sem választotta meg a köztársasági elnök adatvédelmi és jövő nemzedékek országgyűlési biztosi jelöltjeit. A képviselők Tóth Gábor Attilát 181 igen, 113 nem szavazat mellett, míg Bogdányiné Mészáros Ágnest 159 igen mellett 138 nem szavazattal utasították el.

Az MSZP frakció még hétfő délelőtt úgy döntött, hogy mindkét ombudsman-jelöltet támogatják majd, mondta Varju László. A szocialista politikus viszont úgy vélte, hogy éppen a fideszes képviselőkön múlott a jelöltek megválasztása, mert ha a fideszes képviselők nem maradtak volna tömegesen távol a hétfői szavazástól, és az ott lévők igennel voksolnak, lett volna esély megválasztani a köztársasági elnök jelöltjeit.

Komoly baj lehet a Fidesz képviselőinek lelkiismeretével - mondta a politikus utalva arra, hogy a Fideszben lelkiismereti szavazást rendeltek el, vagyis minden képviselő úgy szavazott, ahogyan akart. Emlékeztetett arra, hogy a szocialistáknál a 190 képviselőből tíz főről lehetett tudni, hogy nem lesz jelen a szavazáson, végül 172-en vették fel a szavazólapot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?