Jenő
-2 °C
6 °C

Most nem packáztak Sólyommal a képviselők

2008.09.29. 17:39
306 igen szavazattal emelték az adatvédelmi ombudsmant hivatalába a képviselők. Régóta ez volt az első eset, hogy Sólyom László jelöltjét nem kaszálta el kapásból az Országgyűlés.

306 szavazattal, 40 ellenében, elsöprő többséggel megválasztotta a parlament Jóri Andrást, adatvédelmi biztosnak. Az új ombudsmant már régóta nem tudta hivatalába iktatni a parlament, mert a köztársasági elnök korábbi jelöltjeit rendre nem támogatta elég képviselő.

Azt az akadályt, amin egykori főnöke, Majtényi László elbukott, Jóri András sikerrel vette, és Sólyom László jelöltjeitől meglepő módon egyből beleülhetett az Országgyűlés adatvédelmi biztosának székébe.

Fotók: Huszti István

"Én nem értem, hogyha ez az ember eddig is ott lapult a köztársasági elnök tarsolyában, miért nem egyből őt jelölte az adatvédelmi ombudsman tisztjére, hiszen ez egy remek elfogadható ember" - kommentálta a jelölt személyét a titkos szavazás közben egy szocialista képviselő.

úgy tűnik, hogy a parlament osztotta ezt a véleményt, ugyanis az államfő által jelölt Jóri András 306 támogató szavazatot kapott. Az elmúlt időszakban Sólyom László jelöltjeit rendre elutasította a parlament, legyen szó a legfőbb ügyészről vagy éppen ombudsmanról. Korábban négy alkalommal szavazta le a parlament Sólyom jelöltjét az adatvédelmi ombudsman tisztségére.

"Jobb később mint soha" - nyugtázta ezt kesernyésen Sólyom, aki azért hozzátette, hogy korábbi aspiránsai is legalább ennyire felkészültek voltak, és elutasításuk kizárólag a parlament felelőssége.

Jóri holnap már a hivatalában kezdi a napot, ahol áttekinti a folyamatokat. Legfőképpen az információs társadalom kihívásait akarja kezelni, az elődei által kitaposott ösvényen akar továbbhaladni, és ha megkeresik, akkor megfigyelési ügyekben sérültek is vizsgálódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?